Πάμε σινεμά: Τhe Zookeeper’s Wife

H αληθινή ιστορία μίας γυναίκας που ρίσκαρε τα πάντα για να σώσει τους συνανθρώπους της, ιστορία η οποία βασίζεται στο ομώνυμο bestseller της Diane Ackerman, η οποία εμπνεύστηκε τη συγγραφή του από το ημερολόγιο της Antonina Żabińska.

Πολωνία 1939. Η Antonina και ο σύζυγός της Dr. Jan Żabiński είναι απόλυτα αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο, η σχέση τους ανθεί τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Ο ζωολογικός κήπος της Βαρσοβίας λειτουργεί άψογα υπό την φύλαξη του Jan και την φροντίδα της Antonina. Με μεγάλα αποθέματα ενέργειας, η Antonina ξυπνάει καθημερινά για να φροντίσει την οικογένεια της και το θηριοτροφείο, προτού ανοίξουν οι πύλες του μεγαλοπρεπούς ζωολογικού κήπου για να υποδεχτούν τους επισκέπτες… μέχρι που η είσοδος κλείνει βίαια και ο Ζωολογικός κήπος σφραγίζεται καθώς ολόκληρη η χώρα καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς.

Συγκλονισμένο το ζευγάρι αναγκάζεται να δίνει αναφορά στον ζωολόγο του Ράιχ, ο οποίος οραματίζεται ένα νέο επιλεκτικό πρόγραμμα αναπαραγωγής για τον Ζωολογικό κήπο.
Η Antonina και ο Jan αποφασίζουν να μπουν στην Αντίσταση συνειδητοποιώντας ότι τα εγκαταλειμμένα κλουβιά και τα υπόγεια τούνελ που αρχικά σχεδιάστηκαν για να προφυλάξουν τα ζώα, τώρα μπορούσαν να χρησιμέψουν για προφυλάξουν την ανθρώπινη ζωή. Καθώς το ζευγάρι αρχίζει να εφαρμόζει σχέδια ώστε να σωθούν άνθρωποι από το Γκέτο της Βαρσοβίας, η Antonina και τα παιδία της ρισκάρουν την ίδια τους την ζωή.

Ο κινηματογράφος ως μέσο με πάρα πολύ μεγάλη δύναμη, έχει ασχοληθεί κατά ριπάς με πολλά θέματα από την ιστορική πραγματικότητα, κι ένα απ’ αυτά είναι και το Ολοκαύτωμα. Αρκετοί σκηνοθέτες, άλλοι με πολύ καλές και άλλοι με μέτριες ταινίες έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
Το δράμα του Ολοκαυτώματος, όμως, της Niki Caro (Whale Rider, North Country), μέσα απο τα μάτια της γυναίκας του επιστάτη του μεγαλύτερου (ακόμη και σήμερα) ζωολογικού κήπου της Βαρσοβίας, δεν καταφέρνει να πρωτοτυπήσει. Με δραματικούς τόνους, αποτυπώνει (ναι μεν) το δράμα και την αγωνία της ηρωίδας της, αφήνει όμως ανεκμετάλλευτο το συμβολικό επίπεδο της ιστορίας – είναι ο άνθρωπος χειρότερος από τα ζώα; – και διαλέγει, έναν πιο  ασφαλή δρόμο, εστιάζοντας σε πιο απτά, άρα και πιο σίγουρα διανοήματα.
Η σκηνοθεσία της Karo, καταγράφει την ατμόσφαιρα και την φρίκη του πολέμου με άμεσο τρόπο, έχοντας μαζί της μια ευαίσθητη Jessica Chastain σε μια συγκλονιστική ερμηνεία, ερμηνεύωντας την προσωπικότητα μιάς εκπληκτικής γυναίκας που δεν πέτυχε την ιστορική αναγνώριση που τις άξιζε.
Προτείνεται!

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss