Παράνομη η απαγόρευση χρήσης ψευδώνυμων στο Facebook από Γερμανικό δικαστήριο

Παράνομη την πολιτική του Facebook, σύμφωνα με την οποία οι χρήστες οφείλουν να εγγράφονται με το πραγματικό τους όνομα, έκρινε γερμανικό δικαστήριο στο Βερολίνο.

Βάσει της απόφασης, θα πρέπει να επιτρέπεται στους χρήστες να εγγράφονται με ψευδώνυμα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η πολιτική του κοινωνικού δικτύου αντίκειται στον νόμο για την προστασία του απορρήτου, ο οποίος ισχύει στη χώρα εδώ και μια δεκαετία. Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από τη Γερμανική Ένωση Οργανώσεων Καταναλωτών (VZBV) η οποία είχε καταθέσει τη μήνυση.

Σύμφωνα με την VZBV, η πολιτική καταγραφής των πραγματικών ονομάτων αποτελούσε μια παρελκυστική πρακτική ώστε η πλατφόρμα να αποσπάσει τη συναίνεση των χρηστών, για να κοινοποιεί την ταυτότητά τους. Το δικαστήριο απεφάνθη επίσης ότι το Facebook δεν παρέχει σαφείς επιλογές στους χρήστες και σε άλλες προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, όπως την κοινοποίησή της τοποθεσίας τους στα chat.

Σύμφωνα με τη VZBV, το δικαστήριο απάλλαξε το Facebook για την κατηγορία περί παραπλανητικού ισχυρισμού για τη δωρεάν χρήση της υπηρεσίας επειδή, όπως υποστήριζε η ένωση, «οι καταναλωτές πληρώνουν με τα δεδομένα τους». Επίσης, απαλλάχθηκε σε διάφορα άλλα θέματα ιδιωτικού απορρήτου και η VZBV σκοπεύει να κάνει έφεση.

Έφεση θα καταθέσει και το κοινωνικό δίκτυο, το οποίο πάντως δηλώνει πως έχει δρομολογήσει αρκετές αλλαγές σε θέματα προστασίας του απορρήτου, ώστε να προσαρμοστεί στο νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ σε λίγους μήνες.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss