Παρασιτικός οργανισμός, κάνει τα μυρμήγκια… ζόμπι

Από την απελευθέρωση χημικών που κάνουν αποικίες ολόκληρες μυρμηγκιών να παραδίδονται αμαχητί μέχρι και χειρισμούς που τα κάνουν να… αυτοκτονούν, τα παράσιτα έχουν αναπτύξει μια τεράστια γκάμα τρόμου και φρίκης για να πλήττουν τους ξενιστές τους.

Κι ενώ αυτά είναι καλά καταγραμμένα, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μη γνωρίζουν πώς συμβαίνουν όλα αυτά. Ο κλάδος της νευροπαρασιτολογίας είναι σχετικά καινούριος και φτιάχτηκε για να μελετηθούν ειδικά αυτά τα φαινόμενα ελέγχου του νου.

«Τα παράσιτα έχουν εξελιχθεί μέσα από χρόνια συνύπαρξης με τους ξενιστές τους, με μια σημαντική κατανόηση του νευρο-χημικού συστήματος του ξενιστή τους», εξηγεί ο καθηγητής Frederic Libersat, ο οποίος συνυπέγραψε τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers of Psychology», «η εξερεύνηση αυτών των εντελώς εξειδικευμένων μηχανισμών μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για τον νευρικό έλεγχο της ζωικής συμπεριφοράς».

Πολλά είναι τα παράσιτα που χειραγωγούν τους ταλαίπωρους ξενιστές τους, από μύκητες και ιούς μέχρι και έντομα. Και η επιστήμη γνωρίζει σήμερα τους περισσότερους τρόπους αυτής της χειραγώγησης. Ο γνωστότερος είναι ίσως το παράδειγμα του μύκητα Cordyceps, ο οποίος μολύνει τον εγκέφαλο του μυρμηγκιού, καταλαμβάνει τα εσωτερικά του συστήματα και το κάνει να συμπεριφέρεται με τρόπο ολότελα ξένο για το είδος του!

Την ώρα που το κάνει αυτό, τρέφεται με τα όργανα του σώματος του μυρμηγκιού, αφήνοντας άθικτα αυτά που χρειάζεται περισσότερο για τους σκοπούς του. Όταν το ελέγξει πλήρως, το αναγκάζει να σκαρφαλώσει σε ψηλά σημεία και να γραπωθεί γερά από κάπου, πριν ξεπροβάλλει τελικά από μέσα του και ρίξει κάτω στο έδαφος τους σπόρους του, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να μολύνει το επόμενο μυρμήγκι.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss