Με τους Πολίτες ο Κυριάκος στην συμπρωτεύουσα – Το όραμά του για την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα (Βίντεο)

Με τους Πολίτες συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης , όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, το μεσημέρι, βρέθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους και περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης , όπου είχε την ευκαιρία να βρεθεί ανάμεσα σε Πολίτες και να συζητήσει μαζί τους , ενώ συναντήθηκε με βουλευτές και στελέχη του Κόμματος, καθώς και μέλη της ΟΝΝΕΔ.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στο κέντρο της πόλης, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με νέους για θέματα της επικαιρότητας, ανάμεσα στα οποία η επένδυση στις Σκουριές και το ατύχημα στο Σαρωνικό.

Συνάντησε, επίσης, καταστηματάρχες και συνομίλησε με περαστικούς – έναν οδοκαθαριστή, ένα λαχειοπώλη και άλλους – που έσπευσαν να τον χαιρετίσουν και να του πουν για τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το πρωί της ίδιας ημέρας , ο Πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενούνται επιχειρήσεις πληροφορικής, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Απευθυνόμενος στους επικεφαλής των επιχειρήσεων και εργαζόμενους που βρέθηκαν στη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο όραμά του για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Το όραμα για την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα

«Έχω», είπε, «ένα όραμα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Να μπορεί εδώ να δημιουργηθεί ένας πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, ο οποίος θα είναι παγκόσμια ανταγωνιστικός. Και γιατί κάνω αυτή την αναφορά; Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σήμερα η υψηλή τεχνολογία και η καινοτομία δεν μπορεί να στοχεύει μόνο  στην ελληνική αγορά. Αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε με το χώρο. Η πραγματική καινοτομία,  θα πρέπει να μας καθιστά παγκόσμια ανταγωνιστικούς. Έχουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορούμε αυτό να το πετύχουμε; Και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα το οποίο θα επιτρέπει την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών;   

Χρειαζόμαστε πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία θα προάγουν την εφαρμοσμένη έρευνα και τα οποία δεν θα έχουν καμία δυσκολία θεσμική, αλλά και καμιά δυσκολία σε επίπεδο αντίληψης να συνδεθούν με την παραγωγή και την πραγματική αγορά.  Δεν συμβαίνει αυτό σήμερα. Διότι δυστυχώς, το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τα Πανεπιστήμια, ειδικά μετά τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. 

Χρειαζόμαστε συγκέντρωση πυρός ως προς τα ερευνητικά μας προγράμματα. Και η εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία γίνεται στα πολύ καλά ερευνητικά κέντρα τα οποία έχουμε, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά παντού σε όλη τη χώρα, να είναι στοχευμένη, συγκεντρωμένη και να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα και λιγότερο στην βασική. 
Χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο ευέλικτο το οποίο θα επιτρέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ακαδημαϊκά κέντρα και τα ερευνητικά κέντρα στην πραγματική αγορά. Και το οποίο δεν θα βάζει προσχώματα στους ερευνητές και τους καθηγητές να μπορούν και οι ίδιοι να ιδρύουν επιχειρήσεις και να επωφελούνται από τον κόπο της πνευματικής τους εργασίας. 

Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει συνολικά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Με γενναία φορολογικά κίνητρα, όχι μόνο για νέες επιχειρήσεις, αλλά και για τους επενδυτές, οι οποίοι θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση για φορολογικά κίνητρα, για το οικοσύστημα των επενδυτών που θα στηρίξουν οικονομικά τις επιχειρήσεις πριν αυτές αποταθούν σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. 
Χρειαζόμαστε προφανώς και μία αγορά venture capital,  η οποία να έχει αρκετό βάθος και να μπορεί να δίνει διεξόδους χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις οι οποίες θα περάσουν πέρα από το πρώτο στάδιο. 
Χρειαζόμαστε ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης. 
Και χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο ως προς την φορολόγηση, όχι μόνο του κεφαλαίου, αλλά και της εργασίας». 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημερινή πραγματικότητα υπογραμμίζοντας: «Ενώ έχει συμπιεστεί αρκετά το εργασιακό κόστος με την μείωση των μισθών, η οποία είναι  αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων 7 ετών , αυτή η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υπονομεύεται από το γεγονός ότι έχουμε υψηλή φορολογία και εξαιρετικά υψηλές ασφαλιστικές  εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι καλοί άνθρωποι, τους οποίους ενδεχομένως χρειάζεστε στις επιχειρήσεις, φεύγουν από την Ελλάδα, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τα χρήματα που θα περισσέψουν στην τσέπη του εργαζομένου, του ερευνητή, του προγραμματιστή. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε, αυτή την στιγμή, να το αγνοήσουμε. Είναι μία πραγματικότητα, η οποία δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις, ειδικά σε αυτές οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της γρηγορότερης ανάπτυξης». 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι σήμερα «υπάρχει μια βασική αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων, των πτυχιούχων μας είτε από τα Α.Ε.Ι είτε από τα Τ.Ε.Ι  και των αναγκών στην αγορά εργασίας». Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάνει πρακτικά τίποτα στο κομμάτι της επανεκπαίδευσης και της διαρκούς εκπαίδευσης, ώστε να μπορούμε να επανακαταρτίσουμε ανθρώπους για να αποκτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες και πιστοποίηση σε γνωστικά αντικείμενα που είναι χρήσιμα. Όλα αυτά είναι, λοιπόν, ζητήματα τα οποία, προσωπικά με απασχολούν πολύ… Αλλά επί της ουσίας δεν μας λείπει κάτι για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα , έναν  πόλο υψηλής τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και καινοτομίας στη χώρα. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την δημιουργία αυτού του συστήματος. Δεν είναι μόνο φυσικός χώρος. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι εδώ υπάρχει μία φυσική υποδομή, που επιτρέπει στις εταιρείες να έχουν μία φυσική γεωγραφική οικειότητα. Χρειάζεται, όμως, ένα συνολικό πολιτικό πλαίσιο παρέμβασης σε πολλούς τομείς. Και για μας οι πολιτικές αυτές, είναι πρώτης προτεραιότητας. Δεν είναι μόνο ζήτημα πόρων, δεν είναι μόνο ζήτημα αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων. 

Η σημερινή Κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι για όλα η λύση είναι να αξιοποιήσουμε  καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους. Μακάρι να ήταν έτσι απλό. Είναι πιο σύνθετο. Χρειάζεται μια πιο ολιστική αντίληψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση να σας δώσουμε τις ευκαιρίες να κάνετε πράξη τα επιχειρηματικά σας όνειρα, να εκπαιδεύσουμε μία νέα γενιά νέων παιδιών στην έννοια της επιχειρηματικότητας, στην έννοια της ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου. Αλλά βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ότι η ανάληψη χρηματικού ρίσκου πρέπει να συνοδεύεται και από την προσδοκία της ανάλογης επιβράβευσης. Και όταν αυτή η αναλογία ρίσκου και επιβράβευσης δεν είναι ευθυγραμμισμένη, τότε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ουσιαστική και υγιής επιχειρηματικότητα». 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια «υπάρχει μια τυραννία της μετριότητας που βολεύεται σε αυτό» και επανέλαβε την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής ώστε να δημιουργηθούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

«Μέχρι και η Βόρειος Κορέα απέκτησε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Σήμερα εξάγουμε 60.000 φοιτητές σε περιφερειακές χώρες, όταν η χώρα μας θα μπορούσε να είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης, όπου τα δημόσια Πανεπιστήμια θα βρίσκονται σε μία δημιουργική άμιλλα με τα ιδιωτικά. Θέλω να αλλάξουμε το άρθρο 16 και να δώσουμε την δυνατότητα να δημιουργηθούν και ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην χώρα μας… Η  έμφασή μου, όμως,  παραμένει στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω σε όλους του τόνους…  Και η πρότασή μας είναι μια πρόταση απελευθέρωσης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου με μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη αυτονομία, περισσότερη αξιολόγηση, περισσότερη σύνδεση με την αγορά. Και δεν θα κουραστώ να το λέω: Ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους: Καθηγητές και φοιτητές. Το Κράτος παρέχει από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνόπουλο να σπουδάσει δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι και ο φοιτητής έχει ορισμένες υποχρεώσεις… Να τελειώνει, παραδείγματος χάρη, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τις σπουδές του.

Πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει και μία τυραννία της μετριότητας στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που βολεύεται πάρα πολύ από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση, δεν κρίνουμε τους καθηγητές με βάση το δημοσιοποιημένο ερευνητικό τους έργο. Γιατί σήμερα αρκεί μια αναζήτηση στο google για να δούμε πραγματικά ποιος καθηγητής έχει πραγματικό βάθος και ποιότητα στην δουλειά του. Εμείς σε αυτήν την τυραννία της μετριότητος θα βρεθούμε απέναντι. Και θα απελευθερώσουμε τις δυνητικές δυνάμεις των Πανεπιστημίων. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν πολλοί καθηγητές και πάρα πολλοί φοιτητές οι οποίοι θα είναι ωφελημένοι από αυτή την πρωτοβουλία και θα τη στηρίξουν». 

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι: «Πριν ασχοληθώ με την πολιτική,  αφιέρωσα 7 χρόνια της επαγγελματικής μου διαδρομής στον τομέα της χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων. Και στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που είχα, είχαμε ιδρύσει το πρώτο εξειδικευμένο κεφάλαιο υψηλής τεχνολογίας που στόχευε στην Ελλάδα  και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε, επίσης, ιδρύσει και την πρώτη θερμοκοιτίδα από την οποία προήλθαν και κάποιες επιχειρήσεις που έκαναν τα πρώτα τους βήματα εκεί, μεγάλωσαν στη συνέχεια και σήμερα είναι εξαιρετικά επιτυχημένες. Άρα το αντικείμενο των νεοφυών επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας είναι ένα αντικείμενο το οποίο μου είναι αρκετά οικείο». 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss