Πονική δίωξη στους Μιχάλη Σάλλα και Γιώργο Προβόπουλο

Αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος βρίσκονται ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γιώργου Προβόπουλου για την βαρύτατη κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και αφορά τα αποθεματικά Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ και της Πειραιώς, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (πρώτο εξάμηνο του 2009) καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ανάμεσα στα οποία είναι και ο τότε αντιπρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος, Θεόδωρος Πανταλάκης

Παράλληλα η δίωξη στρέφεται και σε βάρος του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγορών της Τράπεζας Πειραιώς, ως αρμόδιου υπηρεσιακού στελέχους την επίμαχη περίοδο, Αθανάσιο Αρβανίτη.
Η δίωξη βασίστηκε σε πόρισμα της επίκουρης Οικονομικής εισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου, η οποία διενήργησε την σχετική έρευνα και κατέληξε ότι οι χειρισμοί της ΤτΕ και της Πειραιώς οδήγησαν σε ζημία του Κοινού Κεφαλαίου (ΚΚ).

Σύμφωνα με τα πορίσματα της εισαγγελικής έρευνας η Τράπεζα Πειραιώς κέρδισε συνολικά 40.593.000 ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με το δια ταύτα του εισαγγελικού πορίσματος η ΤτΕ ως διαχειριστής του ΚΚ όχι μόνο παρέβη τους κανόνες διαχείρισης που έθεσε ο νόμος, η πολιτική της και οι αρχές χρηστής διαχείρισης , των χρηστών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού της διαχείρισης, αλλά η παράβαση αυτή έγινε κατά αντικειμενική κρίση προφανώς, πρόδηλα, κατά κατάχρηση της διαχειριστικής εξουσίας αντίθετα προς τα συμφέροντα και το σκοπό του ΚΚ .
Την εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν μηνυτήριες αναφορές Ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ, των οποίων τα διαθέσιμα αποτελούν το Κοινό Κεφάλαιο (ΚΚ) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss