Πως η πυροσβεστική σταμάτησε την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττικη

Φανερή ανακούφιση επικρατεί στο Πυροσβεστικό Σώμα για την κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών και κυρίως στην Ανατολική Αττική, κάτι που αποτυπώθηκε και στη σημερινή πρωϊνή ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Π.Σ, επιπυραγό Σταυρούλα Μαλλίρη.

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές, μαζί με όλους τους άλλους εμπλεκομένους στην πυρόσβεση, στάθηκαν όρθιοι σε έναν τιτάνιο αγώνα, τρώγωντας ένα σάντουιτς στο πόδι και με ένα μπουκαλάκι νερό στην τσέπη, μέχρι να δαμάσουν την καταστροφική πυρκαγιά, κάτι που μνημόνευσε η κ. Μαλλίρη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς όλους και κυρίως τους απλούς πολίτες που συνέδραμαν με κάθε τρόπο το προσωπικό.

«Οφείλουμε να τονίσουμε τη συγκινητική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλών εταιρειών, αλλά και πλήθος μεμονωμένων πολιτών για την πολύτιμη προσφορά τους σε τρόφιμα και νερό», δήλωσε η κ. Μαλλίρη.

Όσον αφορά την πυρκαγιά είπε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς την ένταση των προηγούμενων ημερών. Οι δυνάμεις κατάσβεσης παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να οριοθετήσουν την περίμετρο της πυρκαγιάς, δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των ανέμων στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 220 πυροσβέστες με 84 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν διαδοχικά 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης και οι ένοπλες δυνάμεις.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, το μεγαλύτερο βάρος ρίχτηκε στον άξονα Κάλαμος – Μικροχώρι (Αγία Κυριακή – Σαλαμίδι). Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης κατέβαλλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανακοπεί το μέτωπο της πυρκαγιάς, το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς Μαλακάσα και Καπανδρίτι. Αυτό επετεύχθη με συνεχείς αναδιατάξεις των δυνάμεων και χρήση όλων των διαθέσιμων εναερίων μέσων.

Η κ. Μαλλίρη ανέφερε ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η πυρκαγιά, εκτός των άλλων, αναπτύσσονται κινητές μονάδες-καντίνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για να μοιράζουν σάντουιτς και νερά στο προσωπικό του Π.Σ. και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που επιχειρούν στην πυρκαγιά, καθώς δεν φεύγει κανείς από το μέτωπο.

Σε ότι αφορά τις άλλες πυρκαγιές, σε εξέλιξη είναι:

– στο Κρυόνερο Ηλείας. Στην κατάσβεση της λαμβάνουν μέρος, 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 ελικόπτερα.

– στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Κολιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό, όπου επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 ελικόπτερα.

Η εκπροσωπος του Π.Σ. τόνισε ότι και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει πολύ υψηλός δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, γι’ αυτό έκανε έκκληση προς τους πολίτες, να αποφεύγουν τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, να μην καίνε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο, να μην ανάβουν υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και να μην πετούν ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, στους πολίτες ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς να ιδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss