Η πρόγνωση του καιρού ως την Τρίτη (4/7)

«Kάμα» λένε στην Ηπειρο αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες. Και εννοούμε και τον κάματο την καταπόνηση, την αδυναμία, που βιώνει ένας οργανισμός υπό καυτές… συνθήκες. Ο υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τσιμέντο ή υγρασία ανάλογα τον τόπο, εξαντλούν κάθε οργανισμό.

Πολύ περισσότερο όταν αυτές οι συνθήκες έχουν διάρκεια. Στην προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με τις προγνώσεις έως τώρα, θα πάμε με αυτές τις συνθήκες έως τη Δευτέρα, όπου αναμένεται και να… αναπνεύσουμε. Ετοιμαστείτε όμως για έως και 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία. Δεν είναι αστείο… Από τα 43άρια θα πάμε στους 33 βαθμούς Κελσίου.

Το «κύμα» καύσωνα θα σαρώσει και σήμερα την Ελλάδα, καθώς το θερμόμετρο θα καταγράψει υψηλές θερμοκρασίες. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται η υποχώρηση του καύσωνα που έχει πλήξει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα, με μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια, αλλά νωρίτερα το θερμόμετρο θα φτάσει ακόμη και στους 43 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα της Κυριακής στα βόρεια κυρίως ορεινά, που βαθμιαία θα ενταθούν, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 3-5 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες το Σάββατο

Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.

«Το πρώτο ”καυτό κύμα” αναμένεται να αρχίζει να υποχωρεί την Κυριακή, καθώς στα δυτικά αρχίζει και πέφτει η θερμοκρασία στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου και στα ηπειρωτικά στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος ο οποίος διευκρινίζει ότι τη Δευτέρα η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς «η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση στους 33 με 36 βαθμούς».

Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας που εκδόθηκε

Την Κυριακή 02-07-2017

Μέρος 1

Πρόγνωση για σήμερα Κυριακή 02-07-2017

Γενικά χαρακτηριστικά-προειδοποιήσεις

Αίθριος καιρός με τοπικούς όμβρους η μεμονωμένες καταιγίδες από το απόγευμα στα βόρεια κυρίως ορεινά που βαθμιαία θα ενταθούν.

Βόρειοι άνεμοι 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και από το βράδυ στα βόρεια.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις με σποραδικούς όμβρους η μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, που το βράδυ στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα ενταθούν.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά ανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 22 έως 42 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους η μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια κυρίως ορεινά.

Ανεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: στην Ήπειρο από 20 έως 35 βαθμούς κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 ως 38 και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο από 25 έως 43 βαθμούς κελσίου. Στο Ιόνιο από 20 έως 33 βαθμούς.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 22 έως 43 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 27 έως 40 και στην Κρήτη τοπικά έως 42 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 26 έως 40 και πιθανόν έως 41 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 25 έως 43 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: αίθριος. Από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις με σποραδικούς όμβρους η μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 μποφόρ και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 22 έως 41 βαθμούς κελσίου.

Μέρος 2

Πρόγνωση για αύριο Δευτέρα 03-07-2017

Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα δυτικά. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία από τα δυτικά

Τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: σε σημαντική πτώση.

Επείγουσα ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
Συστάσεις στο κοινό και ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου απευθύνει το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα:
Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.λ.π.
Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας, θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στο ηλιακό φως, να αναζητούν σκιερά και δροσερά σημεία, να προτιμούν ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοιχτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
Επίσης, να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη διατροφή, όπως:
Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
Επίσης, συνιστώνται συχνά ντους.
Τα παιδιά πρέπει να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.
Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, θα πρέπει τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων από αιωρούμενα σωματίδια, ανάλογα με τις συγκεντρώσεις τους, αναρτώνται συστάσεις προς το κοινό στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στις ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες, όπως τα άτομα άνω των 65 ετών, η φροντίδα των οποίων αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και ενδεχομένως σωτήρια ζωτική ενέργεια, επισημαίνει, τέλος, το υπουργείο Υγείας.

Κλιματιζόμενες αίθουσες 
Κλιματιζόμενες αίθουσες για τη φιλοξενία, ευπαθών ατόμων, άνοιξαν από την Τετάρτη (28/06) οι Δήμοι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα.
Στον Δήμο Αθηναίων, έως και την Κυριακή θα είναι ανοικτές, από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Παγκρατίου, Άνω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων.
Για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Αθηναίων ζητεί από τους πολίτες να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1595.
Στον Πειραιά, από τις 08:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή, κλιματιζόμενη αίθουσα στο Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης.
Επίσης, όλο το 24ωρο και μέχρι τη Δευτέρα, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης».
Εξάλλου, ειδικό κλιμάκιο του Δήμου θα ενημερώνει από αύριο τους άστεγους για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου στο τηλέφωνο 213 2022000.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss