Η πρόταση Σόιμπλε για Grexit δεν προβλέπεται από τις συνθήκες

Μιλώντας στον Σκάι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χάνς Αϊχελ, υποστηρίζει ότι η πρόταση Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη δεν προβλέπεται από τις συνθήκες και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνει ότι ήταν λάθος που έγινε συζήτηση εκ των υστέρων για το εάν έπρεπε ή όχι η Ελλάδα να μπει στο ευρώ, καθώς αυτό έδωσε πάτημα στους κερδοσκόπους ώστε να επιτεθούν στο κοινό νόμισμα. «Η συζήτηση για το αν ήταν σωστό η λάθος δεν έχει νόημα σήμερα», είπε ο κ. Άϊχελ.

«Το λάθος ήταν ότι κάναμε αυτή τη συζήτηση εκ των υστέρων δημιουργώντας μια ανασφάλεια για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην νομισματική ένωση ή όχι. Αυτή η συζήτηση άνοιξε την πόρτα στο να γίνει η κρίση τόσο εκτεταμένη. Αυτή η μικρή Ελλάδα, και δεν το λέω υποτιμητικά, με 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης δεν ήταν σε θέση να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη κρίση. Το είχε επισημάνει ο Βίμ Ντούιζεμπεργκ, ο πρώτος διοικητής της ΕΚΤ όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης. Το γεγονός ότι αφήσαμε αμφιβολίες για το αν η ευρωζώνη θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς ακρωτηριασμούς προκάλεσε μια σειρά από γεγονότα. Κερδοσκοπία εις βάρος της Ελλάδας, κερδοσκοπία κατά της Πορτογαλίας, κερδοσκοπία κατά της Ιρλανδίας, κερδοσκοπία κατά της Ισπανίας και με αυτό τον τρόπο διογκώθηκε η κρίση. Ήταν ένα θεμελιώδες λάθος. Η Ευρωζώνη στέκεται χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η συμμετοχή κάποιου μέλους της κάτι που σε κατοπινή φάση όταν κατάλαβαν τι λάθος είχαν κάνει αρχικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν σταμάτησαν να τονίζουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Αϊχελ μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο ανάληψης της γερμανικής κυβέρνησης από τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία και την προοπτική μια τέτοια κυβέρνηση να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική απέναντι στις χώρες του Νότου, από αυτή που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ.

Όπως τόνισε ο κ. Αϊχελ, οι Σοσιαλδημοκράτες θα συνδύαζαν το πρόγραμμα σταθεροποίησης με ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θα έδινε αναπτυξιακή ώθηση στις οικονομίες και θα μείωνε την ανεργία. «Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στήριξε πάντα τις δανεικές συμβάσεις. Και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ισχύει και για τη Γερμανία. Και εμείς τις κάναμε. Αλλά σε ένα πράγμα θα κάναμε διαφορετικά. Θα το συνόδευαν πάντα με ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θα δίνει αναπτυξιακή ώθηση, θα δίναμε διαρκώς μεγάλη σημασία στο να μην υπάρχει μια τόσο μεγάλη ανεργία, μια τόσο μεγάλη ανεργία των νέων σαν και αυτήν που έχετε εδώ, αυτό δεν είναι καλό για την Ευρώπη και δεν επιτρέπεται να το κάνεις», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss