Ραγδαίες εξελίξεις – Τηλεφώνημα Μέρκελ σε Τσίπρα

Με στόχο τη λύση στο αυριανό Eurogroup εργάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης, πιο συγκεκριμένα ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα (και άρα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού), η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη (06/04/2017) η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, επιβεβαίωσε ότι «οι συνομιλίες διεξάγονται με “εντατικό” ρυθμό», αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη».

Απόψε το κρίσιμο τετ-α-τετ Σόιμπλε με Ντάισελμπλουμ

Την ίδια στιγμη, πάντως κρίσιμη για την πορεία του ελληνικού ζητήματος θα είναι η συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης (06/04/2017), στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τν πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις και λίγες μόλις ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Αυτό που αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση είναι οι κατευθυντήριες του Βερολίνου και να δοθεί το «ok», ώστε να ξεκολλήσει τουλάχιστον η τεχνική συμφωνία.

Ερωτηθείσα σχετικά, για το ραντεβού Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ, η κ. Τίζενχαουζεν δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρίνιζοντας απλά ότι «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup – δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο περιθώριο της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup έχει προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με Eυρωπαίους.

Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ αποκαλύπτουν ότι πριν από τη «σημαντική πρόοδο», στην οποία αναφέρθηκε το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιδοθεί σε έναν «μαραθώνιο» τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους, ο οποίος κράτησε σχεδόν μία εβδομάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (31/03/2017), με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το Σαββατοκύριακο (01-02/04/2017), με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα (σ.σ. «όχι μόνο μία φορά») και με τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη (04/04/2017).

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss