Reggaeton: Ένα νέο είδος μουσικής το οποίο “μπήκε” αιφνίδια στις ζωές μας

Ένας νέος από το Puerto Rico πριν από πολλά χρόνια δημιούργησε ένα νέο μουσικό είδος, που πολλά χρόνια μετά έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα στην μουσική βιομηχανία.

Αρχικά, η λέξη reggae-ton προέρχεται από την ονομασία ένος album του Πουερτορικανού DJ Nelson το 1995. Σε συνεργασία με τον 20άχρονο τότε Daddy Yankee αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος  μουσικής  με έντονες επιρροές από  hip hop και gangsta rap.Στην Λατινική Αμερική η reggaeton είναι αναμφίβολα το δημοφιλέστερο είδος μουσικής , ιδιαίτερα στους νέους. Η reggaeton είναι ένα είδος που έχει πολλά μουσικά “παρακλάδια”,  τα οποία διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στη Κούβα το είδος  της reggaeton  που επικρατεί είναι η Cubaton.

Τα χαρηκτηριστικά της reggaeton είναι τα εξής:

  • Συγκεκριμένο beat το οποίο δέχεται μικροπαραλλαγές από τραγούδι σε τραγούδι
  • Η θεματολογία των τραγουδιών αναφέρεται κυρίως σε ερωτικά τετ-α-τετ
  • Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες
  • Η γλώσσα των τραγουδιών είναι η ισπανική

Μέχρι το 2003 η reggaeton δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στον υπόλοιπο κόσμο,  πέρα της Λατινικής Αμερικής και της Ισπανίας. Το 2004 ο ευεργέτης της reggaeton Daddy Yankee, με το worldwide hit ονόματι “Gasolina”,  προσπάθησε να μεταδώσει τη reggaeton σε όλο το κόσμο, και αυτό ήταν η αρχή της μετέπειτα “άνθισης” της reggaeton.

Για 7 χρόνια η reggaeton βρισκόταν στην αφάνεια. Το 2012 ο Κολομβιανός  J. Balvin με το τραγούδι  “Tranquila”,  με πάνω 350.000.000 προβολές στο YouTube , επανέφερε για τα καλά τη reggaeton στο σύγχρονο μουσικό στερέωμα. Worldwide hits όπως το “Bobo”, ”Shaky Shaky “, ”Felices los 4”, ”Chantaje”, “Safari”, “Bailando” και άλλα πολλά , ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΑΝ  την reggeaton ως το δημοφιλέστερο μουσικό είδος παγκοσμίως , όπου κάθε τραγούδι δεν έχει κάτω από 200.000.000 προβολές και streams,  έκαστο.

 

Το ΚΕΦΑΛΑΙΟ DESPACITO

Στις 12 Ιανουαρίου του 2017 , ένα τραγουδί με την ονομασία “Despacito”(«αργά») επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω. Μια συνεργασία των καλλιτεχνών Luis Fonsi και Daddy Yankee -μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα – ξεπέρασε τα 150.000.000 views και έχει γίνει πλέον “σύνθημα” στα χείλη πολλών ανθρώπων παγκοσμίως. Ένα τραγούδι αισθησιακό, με sexy και χορευτικό ρυθμό, με video clip που “κολλάζει” και μας ταξιδεύει στην εξωτική Λατινική Αμερική. Την ώρα που διαβάζετε αυτό το άρθρο, το Despacito αριθμεί περίπου 2.400.000.000 (ναι, καλά διαβάσατε) views και έχει το ρεκόρ προβολών στο Youtube.

Η reggaeton, αυτό το μουσικό είδος που μπήκε αιφνίδια στη ζωή μας , θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα. Και αυτή είναι μόνο η αρχή…

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss