Σαν σήμερα το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001

Στις 3 παρά τέταρτο το μεσημέρι της Τρίτης 11/9/2001, ώρα Ελλάδας, δηλαδή εννιά παρά τέταρτο το πρωί τοπική ώρα, το αεροπλάνο που εκτελεί την πτήση 11 της American Airlines από Βοστόνη για Λος Άντζελες, συντρίβεται στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Ένα τέταρτο αργότερα, το ίδιο συμβαίνει και με τη πτήση 175 της United Airlines – το αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ πέφτει πάνω στον εξίσου πανύψηλο Νότιο Πύργο.

Λίγη ώρα αργότερα, ένα τρίτο αεροπλάνο, στο οποίο επίσης έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία, τσακίζεται πάνω στο Πεντάγωνο, ενώ ένα τέταρτο συντρίβεται σε ανοιχτό χώρο στη Πενσυλβάνια – το αεροπλάνο ενδέχεται να κατευθυνόταν προς τη Ουάσινγκτον και το Λευκό Οίκο. Μια ώρα μετά την πρόσκρουση ο Βόρειος Πύργος καταρρέει, και σε μισή ώρα ακολουθεί ο Νότιος. Τα θύματα, εκτός από τους 19 αεροπειρατές, ανέρχονται σε περίπου τρεις χιλιάδες άτομα. Οι Δίδυμοι Πύργοι, τα σήματα – κατατεθέντα της Νέας Υορκης, τα ψηλότερα κτίρια της πόλης, αποτελούν πια παρελθόν.

Το μέλλον όμως, που ξεκινά στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο μετά τις επιθέσεις της Ενδεκάτης Σεπτεμβρίου του 2001, είναι ζοφερό. Ο καινούριος αιώνας και η καινούρια χιλιετία έχουν αρχίσει πολύ άσχημα, από τη στιγμή που η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα, και ο αρχηγός της ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αποφάσισαν να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο έδαφός τους, επιλέγοντας ως στόχους δυο εμβληματικά κτίρια, τεμένη του διεθνούς Καπιταλισμού. Ποτέ κανείς, μέχρι την 11 Σεπτεμβρίου του 2001, δεν είχε διανοηθεί κάτι τέτοιο, δηλαδή να βομβαρδίσει με αεροπλάνα-βόμβες τις ΗΠΑ στο μαλακό τους υπογάστριο, ενώ όλοι, φίλοι, εχθροί αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες της υπερδύναμης, θεωρούσαν αυτονόητο το ότι οι ΗΠΑ μπορούν να χτυπήσουν όποιον και όπου θέλουν σε όλο τον κόσμο, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να ανταποδώσει το χτύπημα.

Φυσικά, οι ΗΠΑ αντέδρασαν δυναμικότατα στην επίθεση της Αλ Κάιντα. Ο «αγώνας κατα της τρομοκρατίας» έφτασε σε αδιανόητες ακρότητες, ενώ επισπεύθηκε η εισβολή των Αμερικανών σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Δεν είναι υπερβολκή να πούμε πως η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί στην ιστορία, όπως χαρακτηρίστηκε η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ήταν ένα κομβικό γεγονός που άλλαξε, προς το χειρότερο, τις διεθνείς σχέσεις, αλλά και τη κοινωνική και την πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο.

Η «αντιτρομοκρατία», σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε πιο καταστρεπτική από την «τρομοκρατία», όσον αφορά την κατάργηση των ατομικών ελευθεριών και της δημοκρατίας, για να μη μιλήσουμε για τα θύματα των «αντιτρομοκρατικών» πολέμων… Όσο για τον εγλέφαλο της επίθεσης, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, το μακρύ χέρι του Αμερικανικού κράτους τον βρήκε δέκα χρόνια αργότερα στο σπίτι του, στο Πακιστάν, και τον εξετέλεσε επί τόπου, χωρίς να μπει στον κόπο να τον περάσει από δίκη…

Παύλος Μεθενίτης

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss