ΣΔΟΕ: Απίστευτη κομπίνα σπείρας για να μην πληρώνει φόρους

Η Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε., στην προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. και της προστασίας της υγείας των καταναλωτών, εντόπισε ομάδα προσώπων, που είχε όλα τα βασικά προσδιοριστικά χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης (κατ΄ άρθρο 187 Π.Κ.) και δρούσαν προς την κατεύθυνση απόκτησης παράνομου οικονομικού οφέλους μέσω της αποφυγής καταβολής φόρων κ.λ.π. υποχρεώσεων.

Ειδικότερα, εκμεταλλεύονταν εμπορικά καταστήματα που βρίσκονταν σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, κυρίως της Αττικής και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη και αλλού, έχοντας όμως ιδρύσει ατομικές επιχειρήσεις επ΄ ονόματι ατόμων που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πέντε (5) εκ των ανωτέρω προσώπων κατέχουν ηγετική θέση στην οργάνωση, ενώ οι λοιποί εμπλεκόμενοι κατέχουν απόλυτα διακριτούς ρόλους προς διευκόλυνση της δράσης της οργάνωσης, όπως μεταφορά των εισπράξεων των καταστημάτων προς το κοινό ταμείο της οργάνωσης, πρόσληψη υπαλλήλων κ.λ.π.

Η εγκληματική οργάνωση, μόλις δημιουργείτο αρνητικό φορολογικό προφίλ (οφειλές μεγάλου ύψους) για ένα παρένθετο πρόσωπο, επέλεγε τον επόμενο «άφθαρτο» κρίκο της αλυσίδας, ο οποίος «δραστηριοποιείτο» ως διάδοχη κατάσταση, συνήθως στα ίδια καταστήματα και χρησιμοποιώντας το προσωπικό του προηγούμενου «επιχειρηματία». Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι σε ένα από τα καταστήματα εκδίδονταν φορολογικά στοιχεία από Φ.Τ.Μ., με τα στοιχεία της προηγούμενης «ιδιοκτήτριας». Οι συνολικές φορολογικές οφειλές των ανωτέρω προσώπων, που έχουν βεβαιωθεί με βάση τις δηλώσεις τους, υπερβαίνουν το ποσό του 1.600.000 ευρώ . Σε αυτό βέβαια δεν υπολογίζονται οι υποχρεώσεις του τελευταίου παρένθετου προσώπου, το οποίο έχει κάνει έναρξη εργασιών το 2018 και «δραστηριοποιείται» με ένδεκα καταστήματα, καθώς επίσης και οι υποχρεώσεις ως προς το Φ.Π.Α. όλων των παρένθετων προσώπων, καθόσον οι εκροές που αναφέρονται στις δηλώσεις Φ.Π.Α. αντιστοιχούν περίπου στο 10% των ακαθαρίστων εσόδων, όπως έχουν αποτυπωθεί στις σχετικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Τα ακαθάριστα έσοδα της οργάνωσης, μόνο για τα έτη 2016 και 2017, με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ξεπερνούσαν τα 2.600.000 ευρώ. Ενδεικτικό των προσδοκιών της οργάνωσης είναι ότι σε κάποια χρονική στιγμή πληρώνονταν, μόνο για ενοίκια των καταστημάτων, το ποσό των 24.000 ευρώ το μήνα.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, από υπαλλήλους της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής με τη συνδρομή υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Μακεδονίας (σε μία εγκατάσταση), σε δώδεκα (12) εγκαταστάσεις κατασχέθηκαν:

· 49 τόνοι (περίπου) ενδυμάτων που βρίσκονταν σε 2.440 σάκους (σε αποθηκευτικό χώρο)

· 109.646 τεμ. ενδυμάτων

· 4.661 ζεύγη υποδημάτων

· 1.600 κιλά ενδύματα σε σάκους (βρίσκονταν σε ένα κατάστημα)

· 1.008 τεμ. ενδυμάτων, επί των οποίων είχαν τοποθετηθεί πλαστά σήματα επώνυμων εταιρειών (απομιμητικά προϊόντα), τα οποία καταστράφηκαν

· 6.525 ευρώ

· Ένα (1) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο

· Φ.Τ.Μ. και POS των καταστημάτων

Συνελήφθησαν δύο άτομα. Διαφεύγουν τη σύλληψη ακόμη δεκατρία (13) άτομα. Σχηματίστηκε δικογραφία και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, κατά περίπτωση, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τέλεση βασικών αδικημάτων των διατάξεων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) κ.λ.π.

Επισημαίνεται ότι τα καταστήματα της οργάνωσης εμπορεύονταν κυρίως μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης, χωρίς να επιδείξουν – διαθέτουν τα απαιτούμενα αποδεικτικά καθαρισμού ή και απολύμανσης από νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις ή ανάλογο αποδεικτικό από τη χώρα εισαγωγής επίσημα μεταφρασμένο αντίστοιχα για όλα τα διατιθέμενα είδη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη με αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/36831/08.12.2014 (ΦΕΚ Β’ 3373/16.12.2014) Υγειονομική Διάταξη του Υπουργείου Υγείας.

Οι υπάλληλοι της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.,  με όπλα τους τον επαγγελματισμό, την πλούσια  εμπειρία και τεχνογνωσία,  θα συνεχίσουν, με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, τη μάχη κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss