Σε δημοπρασία το κόκκινο τηλέφωνο του Χίτλερ!

Μόνο και μόνο να φανταστεί κανείς τους διαλόγους που έχουν μεταφερθεί μέσα από το ακουστικό και το καλώδιό του, ανατριχιάζει. Το κόκκινο τηλέφωνο που ο Αδόλφος Χίτλερ χρησιμοποιούσε στο γραφείο του στην Καγκελαρία και στο υπόγειο καταφύγιό του (μπούνκερ) μέχρι τις τελευταίες ώρες του, βγαίνει στο σφυρί στις 19 Φεβρουαρίου.

Η αξία του εκτιμάται μεταξύ 200 και 300 χιλιάδων δολαρίων, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι το τελικό ποσό θα είναι μεγαλύτερο. Κατασκευασμένο από τη Siemens τον Απρίλιο του 1940, το αρχικά μαύρο τηλέφωνο βάφτηκε κόκκινο και στο πίσω μέρος του χαράκτηκε ο αετός του Γ’ Ράιχ με τη σβάστικα και το όνομα Adolf Hitler. Ήταν δώρο της Βέρμαχτ στον Φύρερ και τον συνόδευε παντού τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του. Το χρησιμοποιούσε σχεδόν σαν κινητό, καθώς το έπαιρνε μαζί του παντού και μπορούσε να το συνδέσει σε στρατιωτικούς ασυρμάτους. Οι εντολές που δόθηκαν μέσα από αυτό το τηλέφωνο είναι αρκετές για να το κατατάξουν στην κατηγορία των όπλων μαζικής καταστροφής.

Πώς όμως, βρέθηκε το συγκεκριμένο τηλέφωνο στον οίκο Alexander Historical Auctions του ομογενή Μπιλ Παναγόπουλος; Ο ταξίαρχος Ραλφ Ρέινερ της βρετανικής αεροπορίας ήταν ο πρώτος μη Σοβιετικός αξιωματικός που μπήκε στο Βερολίνο μετά την πτώση του. Ξεναγήθηκε στην Καγκελαρία και το μπούνκερ από τους Σοβιετικούς, οι οποίοι του πρόσφεραν ως δώρο το κόκκινο τηλέφωνο που βρέθηκε δίπλα στο κρεβάτι του Χίτλερ (στις φωτογραφίες που ακολουθούν στο gallery, θα δείτε έναν στρατιώτη να κάθεται στο κρεβάτι, δίπλα στο κομοδίνο όπου ήταν τοποθετημένο το τηλέφωνο).

Ο γιος του Ρέινερ, Ράνουλφ, κληρονόμησε το τηλέφωνο το 1977 μαζί με το δερμάτινο βαλιτσάκι όπου το είχε τοποθετήσει ο πατέρας του. Στο παραπάνω βίντεο που γυρίστηκε για τη δημοπρασία, μιλάει για τη συσκευή και την ιστορία της. Δηλώνει ότι θα προτιμούσε το τηλέφωνο να αγοραστεί από κάποιο μουσείο και όχι από ιδιώτη: «Δεν θέλω να παραμείνει κρυμμένο, θέλω να εκτεθεί και να θυμίζει σε όλους τη φρίκη του πολέμου».

 

Στην ίδια δημοπρασία θα βγουν στο σφυρί και άλλα ανατριχιαστικά ενθύμια όπως μεταλλικές στάμπες με τις οποίες οι ναζί μαρκάρανε τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ένα μαχαίρι της Χιτλερικής Νεολαίας και σλάιντς αντισημιτικής προπαγάνδας που προβάλλονταν στις συγκεντρώσεις της.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss