Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε Μαραθώνα και Μάνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας φωτιά σε δασική έκταση στο Άνω Σούλι Μαραθώνα. Σύμφωνα με το news247.gr και την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Αναμένεται τις επόμενες ώρες να σπεύσει στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς και ένα ελικόπτερο.

Σε ύφεση η φωτιά στην Κεφαλονιά

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα στην περιοχή Αγία Ειρήνη, νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς. Η μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο από το απόγευμα συνεχίζει τις προσπάθειες για να περιορίσει τη φωτιά περιμετρικά, ενώ είχε να αντιμετωπίσει δυνατούς ανέμους που έπνεαν το απόγευμα στην περιοχή.

Στο σημείο βρίσκονται και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επτά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με είκοσι πέντε πυροσβέστες και κλιμάκιο της πυροσβεστικής από το Πεζοπόρο τμήμα της Δυτικής Ελλάδος.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «η φωτιά είναι σε ύφεση, ενώ μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι δυνατό να καταμετρηθούν τα στρέμματα δασικής έκτασης, που τυλίχθηκαν στις φλόγες».

Τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας το απόγευμα συνέδραμαν συνολικά έξι αεροσκάφη, τέσσερα Καναντέρ και δύο PZL.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λακωνία

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Πύρριχος της Ανατολικής Μάνης στην Λακωνία, κατευθύνθηκε αρχικά προς το βουνό και στη συνέχεια πήρε πορεία προς τον επόμενο οικισμό, τα Λουκάδικα, μέχρι που έφτασε σχεδόν στις αυλές των σπιτιών.

Στο σημείο οι αρχικές δυνάμεις μέχρι το βράδυ ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό, φτάνοντας τους 60 άντρες, με 21 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη με τις φλόγες έπεσαν και τα εναέρια μέσα που αποτελούνταν από έναν καναντέρ, δύο PZL και δύο ελικόπτερα και από τις συνεχείς ρίψεις μέχρι το μεσημέρι η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Ωστόσο, το απόγευμα οι άνεμοι εντάθηκαν σε μεγάλο βαθμό και αναζοπύρωσαν αστραπιαία την φωτιά η οποία μάλιστα πέρασε στο γειτονικό χωριό του Κότρωνα και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια. «Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε άλλωστε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Η κυρία Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Ακόμη, η κυρία Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε «κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα πρόσθεσε ότι «έρχονται στην Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και την Δευτέρα 3 Ιουλίου

Παραμένει αναβαθμισμένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική)

• Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss