Superman, ένας θεός με μπέρτα

Ο Σούπερμαν, (αγγλικά: Superman) παλαιότερα και Υπεράνθρωπος είναι φανταστικός χαρακτήρας, υπερήρωας βιβλίων κόμικς της DC comics. Δημιουργήθηκε από τους Τζο Σούστερ (Joe Shuster) και Τζέρι Σίγκελ (Jerry Siegel), μαθητές λυκείου που ζούσαν στο Κλίβελαντ, στο Οχάιο των ΗΠΑ το 1933 .

Η πρώτη εμφάνιση του Σούπερμαν έγινε στο τεύχος #1 του περιοδικού Action Comics το 1938 και θεωρείται ο πρώτος υπερήρωας. Η επιτυχία του ήταν πολύ μεγάλη, γεγονός που ανάγκασε την εταιρεία National Comics που τον εξέδιδε (νυν DC Comics) να κυκλοφορήσει σύντομα και δεύτερη σειρά με τον ήρωα και τίτλο Superman. Επίσης, η επιτυχία του οδήγησε στην δημιουργία και άλλων υπερηρώων από διάφορες εταιρείες και ξεκίνησε την λεγόμενη Χρυσή Εποχή των κώμικ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιστορίες του έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

Ο Σούπερμαν σε όλες τις εμφανίσεις του φαίνεται να έχει καστανά μαλλιά και να είναι αρκετά εμφανίσιμος. Η ενδυμασία του αποτελείται από ένα μπλε ολόσωμο ένδυμα και από μια κόκκινη κάπα. Στο στήθος του είναι σχεδιασμένο ένα κόκκινο και κίτρινο σήμα με το γράμμα S, ως αρχικό του ονόματός του.

Ως αρχέτυπο υπερήρωα, ο Σούπερμαν διαθέτει εξαιρετικές δυνάμεις, παραδοσιακά χαρακτηριζόμενος ως “γρηγορότερος κι από σφαίρα, ισχυρότερος και από ατμομηχανή, και ικανός να πηδήσει πάνω από ψηλά κτίρια με ένα μόνο άλμα”. Οι συγγραφείς με τον καιρό αύξαναν τις δυνάμεις του σε μεγαλύτερα επίπεδα. Η υπεράνθρωπη δύναμη του ξεπερνάει κάθε όρια,ικανός ακόμα και να σηκώσει πάνω από 5.972 εξάκις μετρικούς τόνους, όσο είναι το βάρος της Γης. Το οπλοστάσιο δυνάμεων του Σούπερμαν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Ικανότητα να πετά
  • Απέραντη υπεράνθρωπη δύναμη
  • Αντοχή σε χτυπήματα και επιθέσεις
  • Υπεράνθρωπη ταχύτητα
  • Όραση ακτίνων Χ (διαπερνά τα πάντα εκτός από μόλυβδο)
  • Ακτίνες θερμότητας από τα μάτια του
  • Τηλεσκοπική όραση
  • Υπέρυθρη όραση
  • Μικροσκοπική όραση
  • Υπεράνθρωπη ακοή
  • Υπεράνθρωπη νοημοσύνη
  • Φύσημα ανέμου που μπορεί και να παγώσει

Αρχικά, οι δυνάμεις του Σούπερμαν αποδόθηκαν στην εξωγήινη καταγωγή του, ωστόσο αργότερα εντοπίστηκε το πρόβλημα πως αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη Κρύπτονα διέθεταν τις ίδιες δυνάμεις με τον Σούπερμαν, θα επιβίωναν εύκολα από την καταστροφή του πλανήτη τους. Έτσι καθορίστηκε πως ο πλανήτης Κρύπτων είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από την Γη καθώς και έναν κόκκινο ήλιο. Έτσι, ενώ στον Κρύπτονα οι κάτοικοι ήταν φυσιολογικοί, αν βρισκόταν κάποιος στην Γη θα αποκτούσε υπερφυσικές δυνάμεις λόγω της μικρότερης βαρύτητας και του κίτρινου ήλιου, ο οποίος αποτελεί και την κύρια πηγή δυνάμεων του Σούπερμαν.

Η μεγαλύτερη αδυναμία του Σούπερμαν είναι ο Κρυπτονίτης, ένα ραδιενεργό μέταλλο που προέρχεται από τα συντρίμμια του πλανήτη Κρύπτονα. Η έκθεση σε Κρυπτονίτη εξασθενεί τις δυνάμεις του Σούπερμαν και τον κάνει να αισθάνεται αφόρητο πόνο, και η υπερβολική έκθεση μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή του. Ο Κρυπτονίτης έχει πράσινο χρώμα, ωστόσο με διάφορους τρόπους έχουν εμφανιστεί ή κατασκευαστεί και άλλα χρώματα Κρυπτονίτη, το καθένα με διαφορετική επίδραση πάνω στον Σούπερμαν. Το μόνο μέταλλο που μπορεί να εμποδίσει την ραδιενέργεια του Κρυπτονίτη είναι ο μόλυβδος.

Σύμφωνα με την ιστορία του Σούπερμαν, ο ήρωας γεννήθηκε στον πλανήτη Κρύπτονα, με το όνομα Καλ-Ελ. Όταν ήταν ακόμη βρέφος, εστάλη στην Γη από τον επιστήμονα πατέρα του, Τζορ-Ελ, λίγο πριν την καταστροφή του πλανήτη Κρύπτον. Με την άφιξη του στην Γη, τον βρήκε και τον υιοθέτησε ένα ζευγάρι από το Κάνσας, με τους οποίους και μεγάλωσε, παίρνοντας το όνομα Κλαρκ Κεντ. Πολύ νωρίς άρχισε να ανακαλύπτει τις υπερφυσικές δυνάμεις του και όταν ενηλικιώθηκε αποφάσισε να τις χρησιμοποιεί για το κοινό καλό. Ο Σούπερμαν ζει σε μία φανταστική πόλη των ΗΠΑ, με το όνομα Μητρόπολη. Στην κανονική του ζωή ως Κλαρκ Κεντ, εργάζεται σαν δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα Ημερήσιος Πλανήτης, κρύβοντας τις υπερδυνάμεις του. Ο μεγαλύτερος εχθρός του Σούπερμαν είναι ο μεγιστάνας και εγκληματίας Λεξ Λούθορ.

Η ταινίες και η κατάρα του Superman

Η εμφάνιση του Σούπερμαν στη μεγάλη οθόνη πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την έγχαρτη απεικόνισή του, καθώς από το 1941 μέχρι το 1943 προβλήθηκαν 17 μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων με κεντρικό ήρωα τον άνθρωπο από ατσάλι, πολλές εκ των οποίων υπηρέτησαν αναμενόμενα λόγω εποχής ως προπαγάνδα για να εμψυχώσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρώτη μεγάλου (ή μάλλον μεσαίου, αφού διαρκεί μόλις 58 λεπτά) μήκους ζωντανή απεικόνιση του ήρωα πραγματοποιήθηκε το 1951 με το “Superman and the Mole Men”, μια ανεξάρτητη ασπρόμαυρη και cult πλέον ταινία, με σαφείς ψυχροπολεμικές νύξεις για την κόκκινη απειλή και μια αφελή για τα σημερινά δεδομένα σοβαροφάνεια που ενισχύεται από την ερμηνεία του πρωταγωνιστή George Reeves. Ο Reeves ήταν αυτός που εγκαινίασε τη φημολογούμενη κατάρα, όσων έχουν υποδυθεί τον υπερήρωα, καθώς ο θάνατος του από πυροβολισμό το 1959 εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο, αν και η επίσημη εκδοχή είναι ότι αυτοκτόνησε.

Σαφώς πιο διάσημη και αναμφίβολος ακρογωνιαίος λίθος για τη μεταφορά των υπερηρωικών κόμικς στον κινηματογράφο είναι η ταινία του 1978, η οποία φέρει μόνο το όνομα του υπερήρωα κι ακολουθήθηκε από τρεις λιγότερο επιτυχημένες συνέχειες, αν και κατά πολλούς το “Superman II” είναι καλύτερο.

Η παραγωγή υπήρξε επεισοδιακή καθώς για τη σκηνοθετική καρέκλα υπήρξαν υποψήφιοι οι Francis Ford Coppola, William Friedkin, Richard Lester, Peter Yates, John Guillermin, Ronald Neame και “Sam Peckinpah”, ενώ υπήρχαν διαπραγματεύσεις και με τους George Lucas και Steven Spielberg, τελικά όμως τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Richard Donner μετά την επιτυχία του θρίλερ “Η Προφητεία”.

Η επιλογή του πρωταγωνιστή υπήρξς ακόμα πιο χρονοβόρα καθώς κατά τις φήμες πάνω από 200 ηθοποιοί, διάσημοι και μη, έκαναν δοκιμαστικό ή προσεγγίστηκαν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με ονόματα υποψηφίων τόσο ετερόκλιτα όπως αυτά των Muhammad Ali, Warren Beatty, John Beck, Charles Bronson, James Caan, Sam Elliot, Dustin Hoffman, Burt Reynolds, Kris Kristofferson, Nick Nolte, Al Pacino, Robert Redford, Arnold Schwarzenegger Ryan O’Neal, Jeff Bridges, Jan-Michael Vincent, David Soul, Robert Wagner, Christopher Walken, Jon Voight και Elton John (!).

Τελικά ο ρόλος ανατέθηκε στον άγνωστο μέχρι τότε Christopher Reeve, ο οποίος συνέδεσε έκτοτε το όνομα και την εικόνα του με αυτή του υπερήρωα, επιβεβαίωσε όμως και με τον πιο τραγικό τρόπο την κατάρα που προαναφέραμε καθώς μετά από ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ιππασία το 1995 έμεινε τετραπληγικός μέχρι το τέλος της ζωής του το 2004.

Η ταινία απέσπασε ένα βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία Ειδικό Βραβείο Συνεισφοράς/Επιτεύγματος,[1] ενώ ο Κρίστοφερ Ριβ το βραβείο BAFTA στην κατηγορία Πιο Υποσχόμενος Νεοαφιχθείς σε Α’ Ανδρικό Ρόλο.[2]

Οι αποτυχημένοι Σούπερμαν που δεν έγιναν ποτέ

Το “Supergirl” ήταν η πρώτη spin-off ταινία της σειράς, ένα καταστροφικό εμπορικά και καλλιτεχνικά ανοσιούργημα που βλέπεται πλέον με cult ενοχή κυρίως για τις camp ερμηνείες των Faye Dunaway και Peter O’ Toole, οι οποίοι ήταν φυσικά κι αναμενόμενα υποψήφια για Χρυσό Βατόμουρο Χειρότερης και Χειρότερου Ηθοποιού αντίστοιχα. Η εισπρακτική αποτυχία των “Superman III” και “Superman IV: The Quest for Peace” καθώς και το ατύχημα του Reeve οδήγησαν το franchise σε τέλμα για πάνω από μια δεκαετία, αν και δεν ήταν λίγα τα projects που ναυάγησαν μέχρι το “Superman Returns” το 2006 και το “Man of Steel” το 2013.

Superman reborn

Η τελευταία δεκαετία ήταν κάπως καλύτερη για τον υπερήρωα, τουλάχιστον από την άποψη της ολοκλήρωσης των κινηματογραφικών projects που τον αφορούν. Κι ενώ το αντίπαλο δέος, δηλαδή ο Μπάτμαν γνώρισε στα χέρια του Christopher Nolan την ολοκληρωτική επαναφορά και νέες μέρες δόξας, οι δύο ταινίες για τον Σούπερμαν μπορεί να στάθηκαν αξιοπρεπώς στο box-office, δεν ήταν όμως τόσο τυχερές στην καλλιτεχνική καταξίωση. Το “Superman Return”s είχε όλες τις προδιαγραφές για κάτι αξιομνημόνευτο κι εντυπωσιακό: τον Bryan Singer, σκηνοθέτη του “Συνήθεις Ύποπτοι” και των δύο πρώτων “X-Μen” (ο οποίος μάλιστα εγκατέλειψε δύο άλλες ταινίες που είχε στα σκαριά), τον Kevin Spacey στο ρόλο του Lex Luthor και κυρίως ένα κοινό που αδημονούσε να δει μετά από χρόνια τον αγαπημένο του υπερήρωα σε νέες περιπέτειες. Τελικά όμως το αποτέλεσμα ήταν μάλλον μέτριο, ο πρωτοεμφανιζόμενος Brandon Ruth ήταν μάλλον μια άστοχη επιλογή, καθώς θύμιζε ένα κακέκτυπο του Reeve, η χημεία του με την Lois Lane/Kate Bosworth ήταν χειρότερη από αυτή του υπερήρωα με τον κρυπτονίτη κι όλο τα εγχείρημα βούλιαξε σε μια μεσσιανική αφέλεια, που μάλλον δικαιολογημένα δεν οδήγησε ποτέ σε sequel. Τουλάχιστον η κατάρα του πρωταγωνιστή αυτή τη φορά ήταν ότι δεν έκανε ποτέ καριέρα.

Man of steel

Το “Man Οf Steel” του 2013 από την άλλη, είχε καλύτερη εισπρακτική καριέρα και κατάφερε να επιφέρει το πολυπόθητο για τους παραγωγούς και την DC κινηματογραφικό reboot του υπερήρωα, δυστυχώς όμως κουβαλάει όλα τα μειονεκτήματα των ταινιών του σκηνοθέτη της Zack Snyder, στον οποίο κατέληξε το project μετά από έναν αναμενόμενο γύρο διαπραγματεύσεων και συνομιλιών με μισή ντουζίνα σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων οι Guillermo del Toro, Robert Zemeckis, Ben Affleck, Darren Aronofsky και Tony Scott. Σε πρωτόγνωρα σκοτεινούς για τον υπερήρωα τόνους, το “Man of Steel” είναι σαφώς επηρεασμένο από την τριλογία του Batman του Nolan, ο οποίος ήταν παραγωγός εδώ, και πάσχει κατά τη γνώμη μας από υπερβολική σοβαροφάνεια, ενώ η επιλογή του Henry Cavill επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι υπερηρωικές ιδιότητες του Σούπερμαν δε θα συμπεριλάβουν ποτέ το ταλέντο.

Batman vs Superman

Η ταινία αυτή είναι συνέχεια του Άνθρωπος από Ατσάλι και η δεύτερη δόση του Εκτεταμένου Σύμπαντος της DC. Είναι η πρώτη ταινία ζωντανής δράσης που χαρακτηρίζει μαζί τον Μπάτμαν και τον Superman, καθώς και η πρώτη κινηματογραφική ταινία ζωντανής δράσης που εμφανίζονται οι Γουόντερ Γούμαν, Άκουαμαν, Φλας και Cyborg.Στην ταινία αυτήν ο Λεξ Λούθορ βάζει τον Μπάτμαν να συγκρουστεί τον Σούπερμαν, όπου τον τελευταίο ο Λεξ Λούθορ έχει μια εμμονή να τον σκοτώσει.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Πόλη του Μεξικού στις 19 Μαρτίου 2016 και στις ΗΠΑ έκανε πρεμιέρα στις 25 Μαρτίου 2016 σε δυσδιάστατη, τρισδιάστατη, σε IMAX 3D και 4DX προβολή.

Justice League

Πλέον έχουμε και την υπόθεση για την ταινία, η οποία είναι η εξής: Ο Bruce Wayne έχοντας πλέον την βοήθεια της νέας συμμάχου, Diana Prince, προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση ενός πανίσχυρου εχθρού. Έτσι Batman και Wonder Woman θα χρειαστεί να φτιάξουν μια ομάδα από υπερήρωες για να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή. Έτσι προκύπτει μια ομάδα αποτελούμενη από τους Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg και Flash, η οποία πρέπει να σώσει τον πλανήτη από μια καταστροφική επίθεση.

https://www.youtube.com/watch?v=42uE5_RIJkA

Action Comics No.1

Για να γυρίσουμε όμως λίγο πίσω στην αρχή, εξασφαλίσαμε μια κόπια του 1 τεύχους των Action Comis για να διαβάσετε τον πρώτο Superman. Τότε που ήταν ακόμα ένα φωτεινός ήρωας με κόκκινο… βρακί 🙂

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss