Σύγχυση για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στα μπλοκάκια

Συνεχίζεται η σύγχυση για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους με μπλοκάκι, ακόμα και μετά την έκδοση της τρίτης κατά σειρά  σχετικής εφαρμοστικής εγκυκλίου.

Και αυτό, γιατί η εγκύκλιος αυτή, αν και δίνει τα ποσοστά εισφορών, τα οποία αντιστοιχούν σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες και τους αντίστοιχους “κωδικούς” δήλωσής τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, δεν αναφέρει σε ποιες ακριβώς επαγγελματικές κατηγορίες ή “ειδικότητες” αντιστοιχούν αυτοί οι “κωδικοί”.

Έτσι και μετά τη έκδοση της σχετικής εγκύκλιου, θα εξακολουθήσουν οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι να μην ξέρουν τι συνολικού ύψους εισφορές (πχ 34%, 38,1% κλπ.) θα πρέπει να καταβάλλουν, αλλά και σε ποιο κλάδο αντιστοιχούν αυτές οι εισφορές (πχ κύριας σύνταξης, υγειονομικής περίθαλψης, κλπ.).

Υπενθυμίζεται ότι χθες – και ενώ είχαν μείνει μόνο τρεις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου (σ.σ. 31/3/2017) -εκδόθηκε εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο την παραπέρα διευκρίνιση του νέου “καθεστώτος” καταβολής εισφορών από τους εργαζομένους με μπλοκάκι.

Ενώ, όμως, όλοι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι περίμεναν – επιτέλους – να μάθουν πώς προκύπτουν οι εισφορές, τις οποίες καλούνται να καταβάλουν για την κύρια ασφάλιση – υγεία, αλλά και την επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ, η εν λόγω εγκύκλιος πληροφορεί τους υπόχρεους μόνο με τη δημοσίευση των… “κωδικών”, τους οποίους πρέπει δώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να “δηλωθούν” οι ίδιοι ως εργαζόμενοι, χωρίς να αναφέρονται τα επαγγέλματα στα οποία αντιστοιχούν αυτοί οι “κωδικοί”.

Η παράλειψη αυτή είναι πρωτοφανής ακόμα και για τον ΕΦΚΑ που στις 1/4/2017 κλείνει τρεις μήνες ζωής, μιας και σταθερά η δημοσίευση οποιωνδήποτε “κωδικών ειδικοτήτων ” συνοδεύεται με την αναφορά των αντίστοιχων επαγγελματικών κατηγοριών, έτσι ώστε να ξέρει όχι μόνο ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ, αλλά και ο ίδιος ο ασφαλισμένος τι εισφορές πρέπει να καταβληθούν.

Με άλλα λόγια, η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ δεν ενημερώνει τους ασφαλισμένους σε ποια επαγγελματική “ειδικότητα” αντιστοιχούν αυτοί οι “κωδικοί”.

Έτσι, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι δεν θα ξέρουν ποιους “κωδικούς” να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία πρέπει να δηλώσουν την απασχόληση τους.

Για παράδειγμα, στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρεται πως το συνολικό ποσοστό εισφορών για τον “κωδικό ειδικότητας” υπ΄αριθμόν 00800 είναι 34,01% χωρίς να αναφέρεται ποια είναι αυτή η ” ειδικότητα”  (δηλαδή η επαγγελματική κατηγορία), η οποία θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 34,01%.

Κατά τα άλλα, όπως δήλωσε χθες η γενική γραμματέας της Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Στέλλα Βρακά, σε συνέντευξή της στο taxheaven.gr, αυτοί που δεν θα δουν ανάρτηση των ειδοποιητηρίων (σ.σ. στο efka.gov.gr)  θα πρέπει να προσέλθoυν άμεσα σε οποιοδήποτε κατάστημα του ΕΦΚΑ για να διερευνήσουν την υπόθεσή τους. Επίσης, σύμφωνα με την κα. Βρακά, όσοι διαφωνούν με το ποσό που αναρτάται, και θεωρούν ότι υπάρχει λάθος, θα πρέπει να κάνουν ένσταση σε κάποιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss