Συλλήψεις για παράνομα προϊόντα αδυνατίσματος

Δικογραφία σε βάρος τριών ατομων σχηματίσθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απάτη και νοθεία τροφίμων. Πρόκειται για δύο Έλληνες και έναν αλλοδαπό οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την καταγγελία, σχετικά με την ύπαρξη ιστοσελίδων οι οποίες διαφήμιζαν και προωθούσαν με απατηλό τρόπο παράνομα προϊόντα αδυνατίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, μέσω τεσσάρων ιστοσελίδων, διαφημίζονταν και προωθούνταν προϊόντα αδυνατίσματος, με την παρουσίαση ψευδών στοιχείων αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Όπως διαπιστώθηκε, τα επίμαχα προϊόντα αδυνατίσματος, πέρα από τη διαφήμιση και προώθησή τους, διατίθενταν προς πώληση σε μία ακόμα ιστοσελίδα, ενώ έξι άλλες παρείχαν τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και ακολούθως να παραλάβουν τα προϊόντα με αντικαταβολή.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε πως στη μία ιστοσελίδα, γινόταν παραπλανητική χρήση των σημάτων-λογοτύπων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, προκειμένου να πεισθούν οι καταναλωτές για την υποτιθέμενη νομιμότητα-γνησιότητα του προϊόντος.

Κατόπιν αλληλογραφίας με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα-σκευάσματα δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό και πως η διάθεσή τους στην ελληνική επικράτεια είναι παράνομη καθώς είναι αγνώστου προέλευσης και σύνθεσης. Ως εκ τούτου είναι δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ επισημαίνεται ότι για ένα από αυτά, έχουν εκδοθεί και σχετικές ανακοινώσεις από τον Ε.Ο.Φ., με τις οποίες γνωστοποιείται στους καταναλωτές, να μην προβαίνουν στην αγορά του.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) και με εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου και ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των στοιχείων (3) ατόμων ως διαχειριστών, κατά περίπτωση, των (5) ιστοσελίδων.

Για δύο από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες διαπιστώθηκε, πως έχουν κατοχυρωθεί μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ανώνυμης κατοχύρωσης ονομάτων χώρου του διαδικτύου, με έδρα χώρες του εξωτερικού.

Ακολούθως από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές των εμπλεκόμενων χωρών τόσο για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών, όσο και για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση και στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, ενημερώνει τους πολίτες-καταναλωτές:

• Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της Χώρας μας.

• Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

• Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

• Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

• Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, υπάρχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στον σύνδεσμο: https://www.eof.gr.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss