Συναγερμός σε Γαλλία -Γερμανία για τους Ρώσους hackers

Η δράση Ρώσων χακερς και η παρέμβασή τους στην προεκλογική καμπάνια για την αμερικανική Προεδρία και τη μονομαχία Χίλαρι Κλίντον-Ντόναλντ Τραμπ, σήμανε συναγερμό σε Γαλλία και Γερμανία. Οι δύο ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν ασπίδα κυβερνο-προστασίας ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Παράλληλα προετοιμάζουν αντίμετρα με αντεπιθέσεις εξουδετέρωσης των ρωσικών απειλών.

Η πρόσφατη αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα η CIA – σε συνεργασία με άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών – καταδεικνύει ονομαστικά πια τον Βλαντιμίρ Πούτιν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στα γραφεία του κόμματος των δημοκρατικών που είχαν ως αποτέλεσμα τη διαρροή προσωπικών emails στο διαδίκτυο και άγνωστη επίδραση στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση για φέτος, ο εκλεγμένος και σύντομα 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε  εκ νέους τους Δημοκρατικούς ότι άφησαν τους χάκερς να τους επιτεθούν και ανέφερε ότι η Αμερική θα αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις χτίζοντας μια ασπίδα κατά τους. Είπε ότι 6 σημαντικές προσωπικότητες που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μεταξύ τους θα υλοποιήσουν την ασπίδα και από εδώ και πέρα η Ρωσία, η Κίνα, το Μεξικό, η Ιαπωνία θα σέβονται περισσότερο τις ΗΠΑ.

Και δεν είναι ο μόνος που προετοιμάζεται για ένα «θερμό κυβερνοέτος». Υπάρχει μια γενικότερη, απότομη συνειδητοποίηση ότι στην μετα-βιομηχανική εποχή της πληροφορίας που ζούμε, ένα νέο είδος πολέμου αναδύεται – ο κυβερνοπόλεμος. Η Ρωσία εδώ και δέκα χρόνια τελειοποιεί τις τεχνικές της και όσο τις εφάρμοζε στους πρώην δορυφόρους της η Δύση έκανε τα στραβά μάτια. Μετά τις παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές όμως, την κυβερνοεπίθεση στο γερμανικό κοινοβούλιο και ενόψει των σημαντικότατων εκλογών σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία κρύος ιδρώτας έχει αρχίσει να λούζει και την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν Υβ λε Ντριάν δήλωσε ότι η Γαλλία χτίζει τις άμυνές της και διπλασιάζει τις τάξεις των «ψηφιακών της στρατιωτών». Σε συνέντευξή του στην Journal de Dimanche δήλωσε ότι «ο κίνδυνος που τίθεται για τη δημοκρατική ζωή είναι πραγματικός» και πως «δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, η Γαλλία δεν έχει το απυρόβλητο.» Σχολίασε ότι οι επιθέσεις στο υπουργείο διπλασιάζονται κάθε χρόνο. Μόνο το 2016 οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν 24.000 κυβερνοεπιθέσεις, ανάμεσα στις οποίες κάποιες ιδιαίτερα πολύπλοκες και κακόβουλες.­­­

Η Γαλλία ανησυχεί για τις δικές της εκλογές τον Απρίλιο του 2017. Γάλλοι πολιτικοί συναντήθηκαν τον Οκτώβρη με τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας για να πληροφορηθούν για την σύμφωνα με τον Λε Ντριάν «ψηφιακή υγιεινή.»

Αλλά και στη Γερμανία ο φόβος για κυβερνοεπιθέσεις είναι μεγάλος. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε πει τον Δεκέμβριο ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο παρέμβασης της Ρωσίας στις γερμανικές εκλογές μέσω κυβερνοεπιθέσεων και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ο Γερμανός αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών BvF, Hans-Georg Maassen είπε στο γερμανικό DPA ότι είναι αναγκαίο «να μην είμαστε καθαρά αμυντικοί. Η Γερμανία πρέπει να μπορεί να επιτεθεί στον εχθρό για να τον αποτρέψει από περαιτέρω επιθέσεις.»

Τον Δεκέμβριο είχε αναφέρει σε δήλωσή του ότι «Παρατηρούμε αυξημένες σε αριθμό και ένταση περιπτώσεις κυβερνητικής κατασκοπίας και κυβερνητικών επιχειρήσεων που μπορούν δυνάμει να θέσουν σε κίνδυνο Γερμανούς αξιωματούχους, μέλη του κοινοβουλίου και υπαλλήλους των δημοκρατικών παρατάξεων.» Σύφωνα με την υπηρεσία υπήρχε αυξημένη δρασατηριότητα της ομάδας APT28, γνωστής και με το όνομα “Fancy Bear” που κατηγορείται για το χακάρισμα των υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών την Γερμανίας Thomas de Maiziere, πρόσφατα πρότεινε αναδιάρθρωση της γερμανικής μηχανής ασφαλείας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε τρομοκρατικές απειλές και «κυβερνοεπιθέσεις υποκινούμενες από κυβερνήσεις,» αναφέρει το abc news.

Έμφαση δίνουν οι γερμανικές Αρχές στη διασπορά ψευδών ειδήσεων που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος φόβου και χάους, στην υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και της πίστης στο δημοκρατικό σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψεύτικη ιστορία που δημοσίευσε η βρετανική breitbat.com που έλεγε ότι όχλος την Πρωτοχρονιά στο Ντόρτμουντ έψελνε «Αλάχου Ακμπάρ» και έβαλε φωτιά σε εκκλησία. Η ιστορία ανακάτευε υπερβολές και ψέματα για να δημιουργήσει «μια εικόνα χάους στη Γερμανία που προξενούν φανατικοί Ισλαμιστές,» γράφει η  Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο πρώην αρχισυντάκτης της breitbat.com, Steve Bannon, διορίστηκε στο επιτελείο του Ν.Τραμπ ως επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού, σημειώνει η Guardian.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Heiko Maas προειδοποίησε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι η Γερμανία θα κινητοποιήσει το νομικό της σύστημα κατά των παραπληροφορούντων και ότι η ελευθερία έκφρασης δεν προστατεύει τις συκοφαντίες και τη δυσφήμιση.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss