Συνελήφθησαν 2 άτομα για απάτη ψεύτικων αγγελιών πώλησης αγαθών σε ιστοσελίδες

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, μέσω της δημοσίευσης απατηλών αγγελιών πώλησης αγαθών σε ιστοσελίδες του διαδικτύου.
Συνελήφθησαν συνολικά (2) ημεδαποί, ηλικίας 34 χρόνων, για απάτες κατά συνήθεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ κατηγορούμενος για απλή συνέργεια στην απάτη τυγχάνει και 25χρονος ημεδαπός, ο οποίος όμως δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης της προθεσμίας του αυτοφώρου.

Ειδικότερα, τα μέλη της συμμορίας από τον Ιούλιο του 2015, αναρτούσαν σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών, μεγάλης χρηματικής αξίας σε δελεαστικές τιμές και αφού έπειθαν τους αγοραστές για τη φερεγγυότητα τους, αποκόμιζαν τα κέρδη από την καταβολή χωρίς ποτέ να παραδίδουν τα αγαθά.

Με στόχο μάλιστα την απόκρυψη της εγκληματικής τους δραστηριότητας, χρησιμοποιούσαν πάνω από (20) διαφορετικά τηλέφωνα επικοινωνίας και τραπεζικούς λογαριασμούς (14) τουλάχιστον ιδιοκτητών πρακτορείων Ο.Π.Α.Π. της Θεσσαλονίκης, εν αγνοία των κατόχων τους.

Σημειώνεται ότι είχαν πείσει τους ιδιοκτήτες των πρακτορειών να τους γνωστοποιήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με το πρόσχημα του περιορισμού κίνησης των κεφαλαίων, ενώ τα ποσά που καταθέτονταν από τους εξαπατηθέντες αγοραστές τα χρησιμοποιούσαν για  στοιχηματισμό στο ίδιο πρακτορείο Ο.Π.Α.Π

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και στοιχείων της υπόθεσης από όπου και  ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των συλληφθέντων και εξιχνιάστηκαν (37) περιπτώσεις απατών σε όλη την Ελλάδα.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτες SIM καθώς και δελτία παιχνιδιών του Ο.Π.Α.Π.

Η συνολική οικονομική ζημία που προκλήθηκε από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται σε 37.340,00 ευρώ, ενώ διερευνώνται παράλληλα και ακόμη (37) απατηλές συναλλαγές συνολικού ύψους 25.840,00 ευρώ, που δεν έχουν καταγγελθεί μέχρι σήμερα.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188.
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.
Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss