Tα ψυχοσωματικά σημάδια της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται αποκλειστικά με τις διαταραχές της διάθεσης. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι αυτά που κάνουν αισθητό το πρόβλημα τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και στους γύρω του.

Διαταραχές του ύπνου

Η αϋπνία και ο διακεκομμένος ύπνος είναι ένα συχνότατο σύμπτωμα στους ασθενείς με κατάθλιψη. Παράλληλα όμως και οι πολλές ώρες ύπνου –πάνω από 10– αποτελούν ένδειξη της νόσου (υπερυπνία).

Πόνος στο στήθος

Εάν δεν οφείλεται σε καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια, μπορεί να αποτελεί σημάδι κατάθλιψης. Ο πόνος είναι ένα συχνότατο ψυχοσωματικό σύμπτωμα των ψυχικών ασθενειών.

Κόπωση

Τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας μπορεί να αποτελούν προάγγελο της κατάθλιψης, εάν δεν οφείλονται στην έλλειψη ύπνου. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, όπου το ένα πρόβλημα εντείνει το άλλο.

Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

Όπως και στην περίπτωση του πόνου στο στήθος, ο χρόνιος πόνος αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στο χρόνιο πόνο. Ο λόγος είναι ότι οι δύο παθήσεις επιδρούν με παρόμοιο τρόπο στα κέντρα του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνιο πόνο.

Διαταραχές της πέψης

Η λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζεται άμεσα από τη λειτουργία του γαστρεντερικού και το αντίστροφο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε στομαχόπονο ή ναυτία όταν αντιμετωπίζουμε στρες ή έντονες ανησυχίες. Έτσι, και η κατάθλιψη μπορεί να πυροδοτήσει την τάση προς έμετο, τη δυσπεψία, τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα.

Πονοκέφαλος

Ο χρόνιος πονοκέφαλος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στους ασθενείς με κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν ότι στη βαριάς μορφής κατάθλιψη, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιου πονοκεφάλου και ημικρανίας.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Η κατάθλιψη μειώνει δραστική την ερωτική διάθεση. Παράλληλα, οι ασθενείς με κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να στραφούν στην κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, παράγοντες που εντείνουν το πρόβλημα.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss