Τα Θερινά… τα σινεμά

Τα καλοκαιρινά βράδια της Αθήνας αποκτούν κάθε φορά άλλο νόημα. Όλα γίνονται πιο γοητευτικά και ρομαντικά και οι βόλτες από το Σύνταγμα μέχρι την Πλάκα και τούμπαλιν, αποτελούν ανεκτίμητες αξίες.

Οι ταράτσες των μαγαζιών με θέα την Ακρόπολη γεμίζουν ζωή, τα κοκτέιλ παίρνουν φωτιά, η βουκαμβίλια και το γιασεμί, οι φωτεινές πυγολαμπίδες, τα πάνινα καθίσματα, τα αστέρια του ουρανού και η ευχάριστη ψυχρή νότα στον αέρα, είναι “τελετουργικά” στοιχεία του θερινού κινηματογράφου και για πολλούς πολύ σημαντικότερα ακόμα και από μια πολύ καλή ταινία.

Αν ψάξει λίγο κανείς, θα ανακαλύψει αμέτρητες open air οάσεις στην πόλη για τις μοσχοβολιστές νύχτες με φεγγάρι που τραγουδάει χρόνια τώρα ο Λουκιανός. Τα θερινά σινεμά αποτελούν σταθερή αξία όχι μόνο για τους φανατικούς σινεφίλ, αλλά και για εκείνους που απλώς θέλουν να ξεσκάσουν, να δροστιστούν και να χαλαρώσουν χαζεύοντας μια ταινία κάτω από τον έναστρο ουρανό. Υπάρχει τίποτα καλύτερο για τα καυτά βράδια του καλοκαιριού που το σπίτι δεν σε χωράει;

Γι’ αυτό κι εμείς σας ετοιμάσαμε μια λίστα με τα καλύτερα θερινά της πρωτεύουσας…

Ριβιέρα

Στην παρεξηγημένη γειτονιά της Αθήνας αλλά και στην πιο ζωντανή, βρίσκεται το Ριβιέρα. Στην οδό Βαλτετσίου των Εξαρχείων, θα συναντήσεις το θερινό σινεμά που πετριγυρίζεται από πλούσια βλάστηση και στον χώρο απλώνεται ευχάριστα η οσμη των γιασεμιών. Η θρυλική Ριβιέρα των Εξαρχείων παίζει αγαπημένες κλασικές ταινίες, ενώ τακτικά διοργανώνει και αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, αλλά και στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Βαλτετσίου 46, τηλ: 210 3844827, site

Θησείον

Περπατάς στον πεζόδρομο του θησείου και βλέπεις την πράσινη neon πινακίδα που αυτόματα σε κάνει να σκέφτεσαι κάτι απ’τα παλιά. Η ιστορία του έτσι κι αλλιώς ξεκινάει από το 1935 και μέχρι σήμερα γίνεται πόλος έλξης για πολλούς. Το 1980 το cine θησείον περνά στα χέρια άλλων ιδιοκτητών, για να γίνει αυτό που ξέρουμε εμείς σήμερα, ενώ δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί ως ένας απ’τους καλύτερους θερινούς κινηματογράφους σε παγκόσμιο επίπεδο από το CNN. Το BBC αντίστοιχα, το έχει συμπεριλάβει σε λίστα με τα καλύτερα 10. Αξίζει να πας, αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Αποστόλου Παύλου 7, Αθήνα 105 55, τηλ. 21 0342 0864, Site

 

 

Βοξ

Η θρυλική ταρατσούλα του Βοξ, στην πλατεία, έχει αναθρέψει γενιές και γενιές σινεφίλ με Αϊζενστάιν και Ταρκόφσκι, και συνεχίζει ακάθεκτη με κλασικά διαμαντάκια ανάμεσα στις ταινίες πρώτης προβολής.

Πλατεία Εξαρχείων, τηλ: 210 3810727, Site

 

Cine Paris

Στην όμορφη πλάκα υπάρχει το εξαιρετικό σινέ Paris από το 1920. Ο ιδιοκτήτης είχε ζήσει χρόνια στο Παρίσι, εξού και το όνομα. Το 1986 περνάει στα χέρια νέου ιδιοκτήτη ανανεώνοντας το και μετατρέποντας το σε αυτό το εκλεπτυσμένο κτίριο που είναι σήμερα. Η Πλάκα από μόνη της είναι γραφική περιοχή που δεν θυμίζει ότι βρίσκεσαι την Αθήνα, επομένως δεν θα μπορούσε και ο θερινός κινηματογράφος της να είναι μοναδικός στο είδος του.

Κυδαθηναίων 22, τηλ. 210 322 2071, site

Δεξαμενή

Ανάμεσα στα δέντρα της εναλλακτικής κολωνακιώτικης πλατείας και του Λυκαβηττού, το σινεμαδάκι της Δεξαμενής κερδίζει πόντους γι’ αυτήν ακριβώς την τοποθεσία, για τις καλές ταινίες που επιλέγει. Στα «must», η ζεστή πίτσα από το κυλικείο και φυσικά η ανάλυση της ταινίας με ουζάκι στο καφενεδάκι της πλατείας μετά την προβολή.

Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ. 210 3623942, Site

 

Ζέφυρος

Από το 1932 στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων, βρίσκεται ο θερινός κινηματογράφος Ζέφυρος. Αν και πρωτοξεκίνησε ως χώρος παρουσίασης θέατρου σκιών, το 1988 εδραιώθηκε ως θερινό σινεμά και σήμερα αποτελεί επάξια στέκι των σινεφιλ. Μια επίσκεψη σου θα σε πείσει ότι είναι απ΄τα καλύτερα της Αθήνας. Το κλασικό χαλίκι δεν λείπει ούτε εδώ, ενώ στην είσοδο θα βρεις σινεφίλ περιοδικά ενώ το στιλ θυμίζει κάτι από retro.

Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 2103462677, Site

 

Άνεσις

Στην αρχή της Κησιφίας στεγάζεται ο θερινός κινηματογράφος, Άνεσις. Το όνομα του όπως καταλαβαίνεις δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού οι αναπαυτικές σεζλόνγκ σε περιμένουν να αράξεις, ενώ μαζί υπάρχουν διθέσιοι καναπέδες για να σου προσφέρουν την άνεση που θέλεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ταράτσα όπου βρίσκεται το Άνεσις, φτιάχνουν το ιδανικό σκηνικό για περάσεις …ταράτσα!

Λ. Κηφισίας 14, τηλ. 210 7782316, Site

 

Λαίς

Η εξαιρετικά διαμορφωμένη, πεντακάθαρη ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας μας επιτρέπει όχι μόνο να δούμε διαλεχτές ταινίες… αφ’ υψηλού στο Γκάζι, αλλά και στην οικονομικότερη τιμή της Αθήνας. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, η Λαΐς μας έκανε να την αγαπήσουμε για τις πρωτοποριακές δράσεις της – τα προηγούμενα καλοκαίρια ετοίμασε προβολές βουβών ταινιών με ταυτόχρονα DJ sets και lives καλλιτεχνών που τις συνόδευσαν, ενώ και φέτος ετοιμάζει και άλλες θεματικές εβδομάδες, φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου 134-136, Site

 

Σινέ Γαλάτσι

Σαν να λέμε, πιο πράσινο δεν γίνεται. Στην καρδιά του καταπράσινου Άλσους Βεΐκου, το Σινέ Γαλάτσι απλώνει τα τραπεζάκια του μπαρ του και έξω από τον χώρο προβολής, κάτω από τα ψηλά δέντρα που το περιστοιχίζουν, στήνοντας έτσι το ιδανικό «φουαγιέ» για τις σινεφίλ αναλύσεις μετά, και τα προγνωστικά πριν την ταινία. Μεγάλο συν, η απόσταση που το χωρίζει από την πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή, και η οποία του επιτρέπει να προβάλλει, εκτός από κλασικές ταινίες, και καινούριες περιπέτειες με ηχητικά εφέ που ακούγονται στη σωστή ένταση.

Άλσος Βεΐκου, τηλ: 210 2138119, Site

 

Cine Άλσος

Αν δεν είστε κάτοικος της περιοχής, πιθανότατα δεν το έχετε καν ακουστά. Ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς θερινούς κινηματογράφους της πόλης είναι ταυτόχρονα και ένας από τους ωραιότερους: Στην άκρη του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, περιστοιχισμένος από κήπους που εγγυώνται πως τις προβολές σας θα συνοδεύουν τα κατάλληλα αρώματα, και πλήρως εξοπλισμένος από τεχνολογικής άποψης (δώδεκα ηχεία που δεν χαμηλώνουν μόλις η ώρα πάει 10.30 κάνουν παρελθόν το αιώνιο πρόβλημα των θερινών κινηματογράφων). Μεγάλο συν για τους… μερακλήδες της παρέας: το μπαρ δεν διαθέτει μόνο αναψυκτικά, μπύρες και ποπ κορν, αλλά και ουζάκι με απολαυστικούς μεζέδες.

Λ. Δεκελείας 154, Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, τηλ: 210 2583133, Site

 

Cine Ψυχικό Classique

Ναι, η τιμή του εισιτηρίου του είναι “φωτιά” (όπως και όλες οι τιμές στη γειτονιά του) όμως οι συνθήκες προβολής είναι άριστες, ο ήχος από τους καλύτερους που θα συναντήσετε σε θερινό σινεμά. Κάθε κάθισμα έχει πρόσβαση στο δικό του τραπεζάκι, για να μπορείτε να απολαμβάνετε τα κρύα γεύματα και το finger food που προσφέρει το μπαρ, μαζί με το ποτό σας.

Κηφισίας 290 & Παρίτση 2, Φάρος Ψυχικού, τηλ.: 210 6777330, Site

 

Cine Φιλοθέη

Οι αναπαυτικές καρέκλες του σκηνοθέτη, η πλούσια βλάστηση που κυριαρχεί όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα, ο εξαιρετικός στερεοφωνικός ήχος, και… το θρυλικό hot dog, που φέρνει ως εδώ κόσμο απ’ όλη την Αθήνα, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που αγαπάμε πολύ το Cine Φιλοθέη. Στο μπαρ θα βρείτε, εκτός των άλλων, και κοκτέιλ Μαργαρίτα και αυθεντικά ιταλικά παγωτά, ενώ μια ζακετούλα θα σας χρειαστεί ακόμα και τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες –κι αυτό το λέμε για καλό.

Πλατεία Δροσοπούλου 1, Φιλοθέη, τηλ.: 210 6833398, Site

 

Village Cool

Με 356 καθίσματα, τραπεζάκια, γιγαντοοθόνη και σύστημα ήχου Dolby Digital που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε θερινό κινηματογράφο, το Village Cool ήρθε αλλάζει τις καλοκαιρινές νύχτες. Η πρωτοποριακή τεχνολογία και η μοναδική αισθητική, συνδυάζονται με την ξεχωριστή αίσθηση του παραδοσιακού θερινού κινηματογράφου, ενώ το candy bar υπενθυμίζει ότι και στη σημερινή εποχή μπορεί να υπάρξει η μαγεία του παλιού…ελαφρώς εκσυγχρονισμένη.

Θηβών 228 & Παρνασσού, Αγ. Ι. Ρέντης. τηλ. 210 4215100, Site

Σινέ Αίγλη

Όταν το 1903, οι πρώτοι Αθηναίοι σινεφίλ, «έστησαν» τις μηχανές για την προβολή της γαλλικής ταινίας «Δέκα Γυναίκες Κυνηγούν έναν άντρα», κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή θα ήταν μία ιστορική στιγμή για την πορεία του σινεμά στην Ελλάδα. Διαθέτει μακράν την ωραιότερη οθόνη στην Αθήνα, την οποία ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο οι μπουκαμβίλιες και τα γιασεμιά που την αγκαλιάζουν. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται κατά βάση ταινίες πρώτης προβολής, και τα καλύτερα καλοκαιρινά blockbusters –ανήκει, άλλωστε, στην μεγάλη οικογένεια των Village Cinemas.

Κήπος Ζαππείου, είσοδος από Β. Όλγας, τηλ: 210 3369369, Site

 

Cine Φλοίσβος

Αν ψάχνετε θερινό σινεμά που να ενδείκνυται για ταινία μετά από οικογενειακή βόλτα, 9 μέτρα μόλις από την θάλασσα!, αλλά να ικανοποιεί και την… λιγούρα σας με τα απαραίτητα σουβλάκια ή το φρεσκοψημένο καλαμπόκι, ο Φλοίσβος είναι η απάντηση. Ένας πολύ όμορφος χώρος, με 500 θέσεις με τραπεζάκια και ξαπλώστρες στη πρώτη σειρά, 3D και ένα από τα καλύτερα συστήματα ήχου (κλασικό μειονέκτημα των θερινών σινεμά).

Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9821256, Site

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss