Τέλη κυκλοφορίας: Τα σενάρια παράτασης – οι τελευταίες οδηγίες

Από την πορεία των πληρωμών που θα γίνουν έως και τις 27-28 Δεκεμβρίου θα κριθεί το αν θα δοθεί (και) φέτος μια ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αλλά και για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των ιδιοκτητών που είχαν σπεύσει να ανταποκριθούν ήταν μικρότερος συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μετά την «βροχή πληρωμών» της περασμένης Παρασκευής (δώρο Χριστουγέννων, σύνταξη Ιανουαρίου, αναδρομικά στους συνταξιούχους, επίδομα τέκνων, έκτακτο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα κλπ) τα στατιστικά των επόμενων ημερών θα δείξουν εντυπωσιακή αύξηση.

Όσοι σπεύσουν να πληρώσουν την τελευταία στιγμή έχουν δύο επιλογές:

1.      Να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό

2.      Να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που τους δίνουν οι τράπεζες και να πληρώσουν σε έως και 12 δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Σε κάθε περίπτωση, οι δόσεις πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα για να είναι άτοκες καθώς σε περίπτωση καθυστέρησης εφαρμόζεται το επιτόκιο της πιστωτικής το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το 15-16%

H πληρωμή των τελών σε δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας μπορεί να διευκολύνει ειδικά αυτούς που έχουν μεγάλου κυβισμού οχήματα. Έτσι:

1.      Ένα ΙΧ 1400 κυβικών του 2008 θα πληρώνει 21,25 ευρώ τον μήνα

2.      Ένα ΙΧ 1800 κυβικών του 2006 θα πληρώνει 26,7 ευρώ τον μήνα

3.      Ένα ΙΧ 2000 κυβικών του 2005 θα πληρώνει 52,5 ευρώ τον μήνα ενώ

4.      Ένα ΙΧ 3500 κυβικών του 2008 θα πληρώνει 95,8 ευρώ τον μήνα.

Μεγάλο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον και φέτος για τη διαδικασία κατάθεσης πινακίδων. Το ισχυρότερο κίνητρο είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Θεωρητικά, αυτή είναι μια «εξυπηρέτηση» με ημερομηνία λήξεως στο τέλος κάθε χρόνου. Ωστόσο, η κατάθεση της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ειδικά οι οδηγοί με ΙΧ μεγάλου κυβισμού σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες και επιστρέφουν να τις ζητήσουν μετά την άνοιξη ώστε να γλιτώσουν ένα σημαντικό κομμάτι από τα τέλη κυκλοφορίας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κατατεθούν οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Αν το όχημα τεθεί σε καθεστώς ακινησίας μέχρι τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, επέρχεται απαλλαγή και από τα τέλη κυκλοφορίας και από  τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το 2019 (σ.σ ο οποίος κυμαίνεται από 287 έως και πάνω από 4000 ευρώ). Σε περίπτωση ανάκτησης των πινακίδων μέσα στο 2019, θα πληρωθεί το ποσό των τελών κυκλοφορίας που αναλογεί. Προσοχή. Αν κάποιος σπεύσει μέσα στη χρονιά πριν ψηφιστεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή, θα του ζητήσουν το σύνολο του ποσού και όχι ένα τμήμα.

Τα δικαιολογητικά

Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το όχημα τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

·         Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου

·         Πινακίδες

·         Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ

·         Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους

·         Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο

·         Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης

·         Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο

Υπενθυμίζεται ότι, κατάθεση των πινακίδων των ΙΧ στη εφορία σημαίνει ότι, το όχημα αδρανοποιείται και ότι οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός έτους.

 

Φωτό: Ευρωκίνηση

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss