Οι ταινίες της εβδομάδας (2/11/2017 – 8/11/2017)

Με έξι, ωραίες, πολυαναμενόμενες, νέες ταινίες και δυο ντοκιμαντέρ, μπαίνει ο προτελευταίος κινηματογραφικός μήνας του 2017. 

Στήν κορυφή συναντάμε τον Γιώργο Λάνθιμο, ο οποίος εμπνέεται από τον Ευριπίδη και παραδίδει μια ανέλπιστη κινηματογραφική εμπειρία, το βραβευμένο (σενάριο στις Κάνες), Θάνατο του Ιερού Ελαφιού, ενω στήν δεύτερη θέση βρίσκουμε το Θεό του Κεραυνού, στήν τρίτη του και πιο διασκεδαστική ταινία, Thor: Rangarok.

Την εξάδα των νέων ταινιών κλείνουν: ο Νίκος Περάκης, ο οποίος σατιρίζει (ξανά) τη νεοελληνική πραγματικότητα στο Success Story, to ρουμάνικο δράμα εποχής Scarred Hearts από τον σκηνοθέτη του Aferim!, την sci-fi περιπέτεια What Happened to Monday, με τη Noomi Rapace σε 7 διαφορετικούς ρόλους(!), ενω οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν το περιπετειώδες animation, Νάνος στο Σπίτι.

Προβάλονται επίσης τα ντοκιμαντέρ: Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης της Μαργαρίτας Μαντά, για την πολυτάραχη ζωή και το πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέης και το Ελεγεία Υπανάπτυξης, του Σπύρου Τσέκου για το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

 

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις νέες ταινίες, αυτής της εβδομάδας:

 

Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού

Υπόθεση: Ο Στίβεν είναι ένας ευκατάστατος καρδιοχειρουργός που ζει ευτυχισμένος με τη σύζυγό του Άννα, μία καταξιωμένη οφθαλμίατρο και τα δύο τους παιδιά, την έφηβη Κιμ και τον δωδεκάχρονο Μπομπ. Η φιλική του σχέση με τον Μάρτιν όμως, ένα δεκαεξάχρονο ορφανό από πατέρα αγόρι που εισβάλλει μεθοδικά στη ζωή του, φέρνει απρόβλεπτες και τελικά τραγικές συνέπειες.

 

Άποψη: Διαβάστε την αναλυτική κριτική της ταινίας εδω

 

 

Thor: Ragnarok

Υπόθεση: Στο Thor: Ragnarok των Marvel Studios ο Thor είναι φυλακισμένος στην άλλη άκρη του σύμπαντος χωρίς το τρομερό του σφυρί. Πρέπει να νικήσει το χρόνο για να επιστρέψει στον πλανήτη Asgard και να σταματήσει το Ragnarok, δηλαδή την καταστροφή του πλανήτη του και του πολιτισμού του, από τα χέρια μιας νέας, παντοδύναμης απειλής, της αδίστακτης Hela. Πρώτα όμως πρέπει να στεφθεί νικητής μιας θανάσιμης μονομαχίας ενάντια στον πρώην σύμμαχό του και επίσης Εκδικητή – τον Απίθανο Hulk!

 

Άποψη: Διαβάστε την αναλυτική κριτική της ταινίας εδω

 

What Happened to Monday

Υπόθεση: Σε ένα διστοπικό μέλλον, όπου ο υπερπληθυσμός του πλανήτη έχει οδηγήσει τις κοινωνίες σε οικογένειες με δικαίωμα στη γέννηση ενός και μόνο παιδιού, επτά δίδυμες αδελφές (Naomi Rapace), καταφέρνουν να επιβιώσουν από το ανελέητο κυνηγητό των αρχών, με τις κατευθυντήριες οδηγίες του προστάτη τους (Willem Defoe), κρυμμένες για χρόνια σε σπίτι-κρησφύγετο, υποδυόμενες το ίδιο πρόσωπο καθημερινά, για κάθε συναναστροφή με τον έξω κόσμο.

Άποψη: Γράφει ο Γιάννης Παναγούλιας…

Άλλη μια παραγωγή του συνδρομητικού Netflix, «μηχανής» που συνεχίζει να παράγει ακούραστα σειρές και ταινίες με καταιγιστικό ρυθμό. Στο «Seven Sisters» (ως είθισται ο ελληνικός τίτλος της διανομής έχει το χαβαλέ του), Rapace, Glenn Close και Defoe, έρχονται να υποστηρίξουν την επιστημονική φαντασία, μέσα από ένα σενάριο των Max Botkin και Kerry Williamson γεμάτο από αστοχίες και κενά στα όσα θέλει να σου μεταφέρει.

Όχι ότι ο σκηνοθέτης του τραγελαφικού «Hansel & Gretel: Witch Hunters» Tommy Wirkola, έχει τα κατάλληλα εχέγγυα ώστε να σε πείσει να επισκεφτείς τη σκοτεινή αίθουσα παρακολουθώντας το νέο αυτό έργο του, ελπίζει όμως, όταν για κεντρικό πόλο έλξης, η ταινία κοσμεί την ορεξάτη Rapace, ηθοποιό που αρέσκεται στις μεταμφιέσεις άρα και στην προκειμένη το διασκεδάζει υπέρμετρα με κάθε χαρακτήρα που υποδύεται. Ακόμα και έτσι, ευτυχώς για εμάς, η βδομάδα έχει μόνο επτά ημέρες…

2/5

 

 

Scarred Hearts

 

Υπόθεση: Στο ταραγμένο διάστημα του μεσοπολέμου, ο νεαρός συγγραφέας Εμανουέλ βρίσκεται για θεραπεία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί, διαβάζει, γράφει, καπνίζει, πίνει και φλερτάρει. Καθώς εξοικειώνεται με τη μελαγχολία της νέας ζωής του, ο Εμανουέλ ανακαλύπτει ότι υπάρχει ακόμα μια ζωή που πρέπει να ζήσει στο έπακρο.

Άποψη: Διασκευάζοντας ελεύθερα το έργο του ποιητή Μαξ Μπλέτσερ, τον «Ρουμάνο Κάφκα» όπως τον αποκαλούσε ο Ευγένιος Ιονέσκο, γεμίζοντας την κάμερά του με 35mm φίλμ και σκηνοθετώντας σε τετράγωνο κάδρο, οπως επιτάσσει ο κλασικός κινηματογράφος, ο Ζούντε μάς μεταφέρει στη Ρουμανία του Μεσοπολέμου.

Μέσα από κλειστά κάδρα και στατικές εικόνες, ο Ρουμάνος δημιουργός, ακολουθώντας μια αυστηρή κινηματογραφική παράδοση, αφηγείται την ιστορία του ήρωα του και επιχειρεί, μέσα από ένα χλιαρό σενάριο (και λίγο μεγαλύτερο σε διάρκεια έργο απο οσο θα έπρεπε), να μας εισάγει στο θέμα του αντισημιτισμού που εκείνη την εποχή εκκολάπτεται, την στάση των Ρουμάνων απέναντι στον Χίτλερ και να μας ταξιδέψει στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, σε αντιπαράθεση με την προσωπική τραγωδία του Εμανουέλ, εκεί που ο πόνος συνυπάρχει με την ομορφιά του ανθρώπινου πνεύματος. Καθηλωμένος στο κρεβάτι, από τη μία μπορεί να νιώθει αποκομμένος από την πραγματικότητα, από την άλλη όμως κάνει φιλίες, ερωτεύεται, βιώνει απογοητεύσεις, εμπειρίες όμως που τον κάνουν να ανακαλύψει μια καινούργια ζωή την οποία θα προσπαθήσει να ζήσει στο έπακρο.

2,5/5

 

 

Success Story

Υπόθεση: O Παναγής Πάνδωρας, ένας εύπορος ψυχίατρος και γιος μεγαλοεκδότη ερωτεύεται και παντρεύεται την άνεργη μα φιλόδοξη ηθοποιό Τζορτζίνα. Όταν εκείνος αποφασίζει να στραφεί στην πολιτική, οι αντιθέσεις με τη σύζυγό του έρχονται στην επιφάνεια και η άλλοτε γεμάτη πάθος και θαυμασμό σχέση τους μετατρέπεται σε σχέση ανταγωνισμού κι εκδίκησης.

 

Άποψη: Ο Νίκος Περάκης, αφηγηματικά ώριμος, κάνει την καλυτερή του ταινία και μέσα από φλας μπακ που μας γυρίζουν στις αρχές της κρίσης, αφηγείται την « άνοδο και την πτώση» ενός χρυσού ζευγαριού, που ζει κάτω από το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα μιας εύκολης και πολυτελούς ζωής.
Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να ανιχνεύσει κάτι που λίγο έως πολύ όλοι ξέρουμε: ότι αυτή η επίπλαστη ευμάρεια κι ευτυχία που κάποτε βιώναμε θα είχε ολέθρια αποτελέσματα.

Με το cast να υποστηρίζει με κέφι τους ρόλους τους, ο Περάκης με το γνωστό του “καυστικό” του στύλ, ξεμπροστιαζει τα πρόσωπα “βιτρίνες” των ηρώων του και μπήγει βαθιά το μαχαίρι στις αιτίες των φαινομένων που εξετάζει, με την ποπ αισθητική που τον έχει καθιερώσει, στερώντας όμως έτσι τις σκοτεινές πλευρές που εμφανώς έχουν.

2,5/5

 

 

Νάνος στο Σπίτι

Ηθοποιοί (φωνές): Στεφανία Φιλιάδη, Φοίβος Ριμένας, Βασίλης Μήλιος, Κώστας Δαρλάσης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αφροδίτη Αντωνάκη, Φώτης Πετρίδης

Υπόθεση: Όταν η Κλόε ανακαλύπτει ότι οι διακοσμητικοί νάνοι που έχει στον κήπο της δεν είναι αυτό που δείχνουν, πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την ήρεμη οικογενειακή και σχολική ζωή της ή αν θα ενταχθεί στον πόλεμο ενάντια στους Troggs.

 

 

Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης

Υπόθεση: Η πολυτάραχη ζωή και το πλούσιο έργο της συγγραφέως μέσα από μαρτυρίες της ίδιας, της αδελφής της Ελένης Κόκκου και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου.

 

 

Ελεγεία Υπανάπτυξης

Υπόθεση: Ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τσέκου για το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Δεκαοκτώ χρόνια μετά το κλείσιμό του, οι εργαζόμενοι της εταιρείας Λιπασμάτων της Δραπετσώνας επιστρέφουν στον τόπο της εργασίας τους. Αντικρίζοντας τα ερείπια της άλλοτε κραταιής βιομηχανίας, φέρνουν στο μυαλό τους σκληρές και συνάμα ευαίσθητες αναμνήσεις και προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη εκείνη την καταστροφική περίοδο για την βιομηχανία που έσπρωξε χιλιάδες κόσμο στην ανεργία.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss