Τι να κάνετε εάν το όχημα σας είναι στη λίστα των ανασφάλιστων λόγω λάθος διασταύρωσης

Αντιμέτωπους με την εφορία έφερε η διαχρονική αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προχωρήσει στη διασταύρωση των στοιχείων και να εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα. Οι εξαγγελίες οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι ποτέ δεν θα καταφέρει η εφορία να ολοκληρώσει ένα τέτοιο έλεγχο.

Αποτέλεσμα, η πρώτη διασταύρωση να φέρει στην επιφάνεια 1.150.000 ανασφάλιστους.

Ανάμεσα σε αυτούς τους ιδιοκτήτες υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 οι οποίοι έλαβαν από «λάθος» το ραβασάκι της εφορίας, με το οποίο καλούνται να πληρώσουν 250 ευρώ σε ηλεκτρονικό παράβολο. Όλοι αυτοί τώρα θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες από τις 6 Ιουνίου ή να πληρώσουν το παράβολο ή να αποδείξουν στην εφορία ότι έχει γίνει λάθος προκειμένου να απαλλαγούν από το πρόστιμο.

Μια δεύτερη κατηγορία «αγανακτισμένων» ιδιοκτητών είναι όσοι το έχουν παραδώσει σε «μάντρα» αυτοκινήτων προς πώληση, το έχουν «παροπλίσει» στην πυλωτή ή ακόμα και αυτοί που το αυτοκίνητο τους έχει κλαπεί. Και οι τρεις κατηγορίες ιδιοκτητών ήταν υπόχρεοι είτε να έχουν πληρώσει κανονικά την ασφάλεια του αυτοκινήτου είτε να καταθέσουν πινακίδες είτε να δηλώσουν την κλοπή. Εάν δεν έκαναν τίποτα από τα παραπάνω τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 250 ευρώ.

Τρίτη κατηγορία ιδιοκτητών είναι αυτοί που το έχουν ασφαλίσει αλλά η ασφαλιστική τους «ξέχασε» να το δηλώσει. Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με την εταιρίας τους και μετά να στηθούν στις ουρές, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να σχηματίζονται στα αρμόδια τμήματα των εφοριών.

Βέβαια, ανάμεσα στα 1.150.000 ειδοποιητήρια που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπάρχουν και χιλιάδες λάθη, καθώς και η ίδια η ΑΑΔΕ στην ανακοίνωση της αναφέρεται σε «πιθανά ανασφάλιστα οχήματα».

Τέτοια λάθη ενδέχεται να έχουν προκύψει εξαιτίας εσφαλμένων εγγραφών στα αρχεία των ασφαλιστικών εταιρειών ή του υπουργείου Μεταφορών (π.χ μεταβίβαση για την οποία δεν έχει εκδοθεί η νέα άδεια), με βάση τα οποία έγιναν οι διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ και προέκυψαν τα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, στις περιπτώσεις όπου μη ορθώς το όχημά σας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μη ασφαλισμένων θα πρέπει κατά περίπτωση:

  • Αν ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες
  • Αν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.)
  • Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.
  • Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης
  • Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του π.δ.237/1986 (ΦΕΚ Α΄ 331), όπως ισχύει, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss