Τι συμβαίνει με Ερντογάν – Τραμπ;

Την επιθυμία του να συναντηθεί σύντομα με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η χώρα του θα επιχειρήσει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

«Επιθυμία μου είναι να συναντηθώ με τον Τραμπ χωρίς καθυστέρηση. Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα εγείρουμε όταν συναντηθούμε θα είναι να υπάρξει μια επανεκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε ένα στρατηγικό πλαίσιο. Οι στρατηγικές μας σχέσεις είναι υγιείς τώρα; Όχι, θα πρέπει να τις κάνουμε υγιείς», ανέφερε στην εφημερίδα Hurriyet.

Ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να συζητήσει μια σειρά θεμάτων με τον Τραμπ, περιλαμβανομένης της ανάγκης να βελτιωθούν οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κυρίως στην αμυντική βιομηχανία.

Ακόμη, σκοπεύει να συζητήσει το ζήτημα της έκδοσης του ισλαμιστή πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 και θεωρείται από την Άγκυρα ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή και τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Ερντογάν εκτίμησε ότι μέχρι τώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να υποστηρίξουν επαρκώς την Τουρκία και τα συμφέροντά της.

Δηλαδή ο Ερντογάν ζητά από τις ΗΠΑ να τον βοηθήσουν να ανασυστήσει το ισλαμιστικό «χαλιφάτο» και αυτό με… βοήθεια Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επιδεικνύουν «μεγαλύτερο βαθμό αλληλεγγύης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ήθελε να μάθει τι εννοούσε ο Τραμπ όταν χαρακτήρισε «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, αλλά ο Ερντογάν έχει ένα βασικό λόγο να «τρέμει». Ο δεύτερος ηγέτης που μίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρόεδρος Σίσι της Αιγύπτου, ορκισμένος εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν επίσης γνωρίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ ευνοεί την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed που θα μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας και στη συνέχεια μέσω Ιταλίας, αφήνοντας την Τουρκία απέξω.

Πάντως ο Ερντογάν εάν θέλει να δει τον Τραμπ πρέπει να βιαστεί, διότι εάν ο Τραμπ ανακοινώσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση, όπως ακούγεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είναι ένας εκ των ηγετών της Αδελφότητας κινδυνεύει με σύλληψη ως τρομοκράτης.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss