Το top 10 των ζώων που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων

Οι περισσότεροι θα υπέθεταν ότι στην κορυφή της λίστας των πιο θανατηφόρων ζώων θα βρισκόταν ο καρχαρίας, όμως η ωμή πραγματικότητα είναι ότι κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο οι καρχαρίες ευθύνονται για τον θάνατο 6 ανθρώπων. Γι΄αυτό και τα τρομακτικά θαλάσσια όντα βρίσκονται εκτός top10, καταλαμβάνοντας την 20η θέση.

Ακολουθεί η λίστα με τα 10 ζώα που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων, όπως δημοσιεύτηκε στο CBS, βάσει επίσημων στοιχείων:

10. παράσιτα Ascaris

2.700 θάνατοι ανθρώπων τον χρόνο

Sinhyu via Getty Images

 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ένα έκτο του πληθυσμού της γης έχει μολυνθεί από αυτό το παράσιτο-σκουλήκι. Περίπου 0,8 με 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ασκαρίαση, εκ των οποίων βαρύτερα πλήττονται οι πληθυσμοί που βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, Λατινική Αμερική και Ασία.

9. μύγα τσε-τσε

3.500 θάνατοι ανθρώπων τον χρόνο

pinglabel via Getty Images

 

Οι μύγες τσε-τσε, που απαντώνται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, μεταδίδουν με το τσίμπημα τους παράσιτα που λέγονται τρυπανόσωμα,τα οποία προκαλούν στους ανθρώπους τη θανατηφόρα «ασθένεια του ύπνου».

8. σκορπιός 

ισοπαλία με τη μύγα τσε-τσε, με 3.500 θανάτους τον χρόνο

5bf5911a_905 via Getty Images

 

H νευροτοξίνη που περιέχεται στο δηλητήριο του σκορπιού έχει αποδειχθεί εξαιρετικά θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Ωστόσο, κάποιοι λαοί δεν διστάζουν να τρώνε ως λιχουδιά τους αηδιαστικούς σκορπιούς…

7.  σαλιγκάρια του γλυκού νερού

4.400 θάνατοι ανθρώπων τον χρόνο

Best Life

 

Τα σαλιγκάρια του γλυκού νερού είναι υπεύθυνα για την μολυσματική ασθένεια σχιστοσωμίαση εξαιτίας της οποίας κάθε χρόνο 4.400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Η ασθένεια αυτή απαντάται συχνά σε Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική. Το παράσιτο που εκκρίνει το σαλιγκάρι όταν έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο, καταστρέφει το συκώτι και την σπλήνα.

6. έντομο -δολοφόνος

8.000 θάνατοι ανθρώπων τον χρόνο

Yahoo Magazines PYC

 

Είναι γνωστό και ως το «έντομο που φιλάει», γιατί τσιμπάει τον άνθρωπο στα χείλη. Και όταν σε τσιμπήσουν σε κολλάνε την θανατηφόρα ασθένεια Changas, η οποία σιγά σιγά καταστρέφει την καρδιά. Πλέον, θύματα του εντόμου υπάρχουν και στις ΗΠΑ.

5. σκύλος

17.400 θάνατοι ανθρώπων τον χρόνο

chaivit via Getty Images

 

Eνιοτε, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αποδεικνύεται και θανατηφόρος. Με μια σημαντική παράμετρο: η επιθετικότητα του σκύλου συνήθως οφείλεται στον άνθρωπο και στο πώς έχει εκπαιδεύσει ή πως συμπεριφέρεται στον σκύλο. Άλλες περιπτώσεις οφείλονται στον ιό της λύσσας.

4. σκνίπα

24.400 θάνατοι ανθρώπων τον χρόνο

VEX Collective via Getty Images

 

Tόσο μικρή, αλλά και τόσο θανατηφόρα.Το θηλυκό μολυσμένο έντομο μπορεί να μεταδώσει τη λοιμώδη νόσο λεϊσμανίαση από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώο στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος της.Η δερματική λεϊσμανίαση είναι η πιο κοινή μορφή λεϊσμανίασης, ενώ το καλαζάρ είναι σοβαρή νόσος η οποία προκαλείται όταν το παράσιτο μεταναστεύσει στα όργανα.

3. φίδια

60.000 θάνατοι ανθρώπων τον χρόνο

ORLANDO SIERRA via Getty Images

 

Αν δεν τα ξεχωρίσουμε ανά είδος, όλα τα φίδια μαζί αποδεικνύονται πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Το πλέον επικίνδυνο όλων, εξαιτίας του ότι διαθέτει το ισχυρότερο δηλητήριο του κόσμου είναι το barba amarilla pit viper, που ζει στη Νότιο Αμερική. Ακόμα και αν κάποιος δεν πεθάνει από το δάγκωμα του, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να του ακρωτηριάσουν το μολυσμένο μέλος.

2. Άνθρωποι

580.000 θάνατοι ανθρώπων τον χρόνο

miodrag ignjatovic via Getty Images

 

Από την πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων, μέχρι τις εμπόλεμες καταστάσεις και τους σίριαλ κίλερς, ο άνθρωπος καταφέρνει να σκοτώνει μισό εκατομμύριο συνανθρώπους τους κάθε χρόνο.

1. κουνούπια

830.000 θάνατοι ανθρώπων τον χρόνο

Mashable

 

Ζίκα, κίτρινος πυρετός, εγκεφαλίτιδα, ελονοσία… Η λίστα των θανατηφόρων ασθενειών που προκαλούν τα μικροσκοπικά κουνούπια είναι όλο και πιο μεγάλη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο η ελονοσία κόστισε τη ζωή 445.000 ανθρώπων το 2016.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss