Τοξικές σχέσεις: Τί είναι και πως τις αντιμετωπίζουμε;

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί με τόσους ανθρώπους γύρω μας νιώθουμε μοναξιά, γιατί ενώ είσαι ο εαυτός σου δεν είσαι άνετος να εκφραστείς, γιατί νιώθεις ότι δεν σε ξέρει κανείς ή δεν σε αποδέχεται…

Πριν σκεφτείς όλες τις πιθανές απαντήσεις κοίτα γύρω σου…μήπως περιβάλλεσαι από «τοξικούς ανθρώπους»;

Ο τοξικός άνθρωπος είναι εκείνος ο άνθρωπος που θα σε κάνει να νιώθεις ότι μόνιμα κάνεις κάτι λάθος, θα σε κάνει να ασχολείσαι μόνο με το πρόβλημα ή τη χαρά του, δεν θα ρωτάει για σένα,  τι σκέφτεσαι, πώς περνάς στη ζωή σου; Δεν θα έχει συγκεκριμένες ερωτήσεις να σου κάνει γιατί πολύ απλά δεν τον ενδιαφέρεις, δεν ξέρει τι κάνεις στη ζωή σου, τις λεπτομέρειές σου αλλά ξέρει ότι θα είσαι ένα στήριγμα για εκείνος και μια λύση στο πρόβλημά του.

Το αποτέλεσμα του να έχουμε τοξικότητα γύρω μας είναι να νιώθουμε στεγνοί και θυμωμένοι. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα στοιχεία στην συμπεριφορά των τοξικών ανθρώπων που μας εξαντλούν συναισθηματικά;

  1. Δεν έχουν μια σταθερή στάση απέναντί μας: τη μια μέρα είναι χαρούμενοι και ευγενικοί μαζί μας και την επόμενη γίνονται επιθετικοί ή ειρωνικοί. Μας μπερδεύουν και αναρωτιόμαστε εάν φταίμε εμείς…Αυτή τους η στάση μας κάνει να ψάχνουμε δικαιολογίες για τη συμπεριφορά τους ή να προσπαθούμε να τους κάνουμε χαρούμενους.
  2. Η χειραγώγηση είναι το παιχνίδι τους: οι τοξικοί άνθρωποι μας κάνουν να δίνουμε εμείς συνέχεια καθώς περνούν ένα σιωπηλό μήνυμα ότι τους χρωστάμε…συνήθως θα μας χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος ή θα κάνουν κάτι που θα μας πληγώσει κι έπειτα θα πουν ότι το έκαναν για εμάς. 
  3. Προβάλλουν τα συναισθήματά τους πάνω μας: οι τοξικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να δεχτούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή κάποιες σκέψεις τους και τις παρουσιάζουν σαν να είναι δικές μας. Αυτό ονομάζεται “προβολή” και ενώ όλοι μας το κάνουμε που και που, οι άνθρωποι αυτοί το κάνουν παραπάνω από συχνά. Για παράδειγμα, εάν είναι θυμωμένοι, μπορεί να μας πουν : “Είσαι θυμωμένος μαζί μου;” ή ακόμη πιο ακραία να ξεκινήσουν μια λογομαχία υποστηρίζοντας πως εμείς φταίμε που έχουμε νεύρα όλη μέρα. Εάν νιώθετε ότι πολλές φορές δικαιολογείστε και υποστηρίζετε τον εαυτό σας σε κατηγορίες και χαρακτηρισμούς που δεν σας εκφράζουν τότε μάλλον κάποιος σας κάνει προβολή. Δεν χρειάζεται ποτέ να δικαιολογούμαστε σε κανέναν. 
  4. Δεν έχουν σαφή όρια: είναι αδιάκριτοι και  πιέζουν να μάθουν κάποιες λεπτομέρειες για κάτι δικό σας και από την άλλη μπορεί να νιώσετε ότι σηκώνουν ένα τείχος σε δικά τους θέματα ή σας λένε ψέματα για κάτι.
  5. Ασκούν μόνιμα κριτική: σε κάθε τους κουβέντα θα υπάρχει και ένας χαρακτηρισμός. Εκεί που ανέμελη θα πίνετε καφέ μαζί τους και θα μιλάτε μπορεί να συμβεί κάτι και εκείνοι να σας κρίνουν ή να γενικεύσουν αυτό που κάνετε. Για παράδειγμα: «Πάντα μιλάς γρήγορα και δεν σε καταλαβαίνουμε», «Πώς και έβαλες αυτή τη φούστα;» και άλλα μικρά σχόλια που υπονομεύουν την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά προς τον εαυτό μας. Σας κάνουν να νιώθετε ότι υπάρχουν και κάποιοι «αόρατοι άλλοι» που συμφωνούν μαζί του και εσείς είστε η μόνη που δεν το βλέπει.

Τελικά ο τοξικός άνθρωπος σε κάνει να νιώθεις ότι κάτι έχεις, ότι είσαι ασταθής συναισθηματικά και γυρίζοντας σπίτι νιώθεις εξάντληση και όχι ηρεμία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν και δεν παραδέχονται την κατάσταση που δημιουργούν γι’ αυτό καλό είναι να τους απομακρύνουμε από τη ζωή μας και τον κύκλο μας με συνοπτικές διαδικασίες. Θα κλείσω το άρθρο λέγοντας την φράση ενός σοφού ανθρώπου: Πριν διαγνώσεις στον εαυτό σου κατάθλιψη, έλεγξε μήπως περιβάλλεσαι από ανόητους! Κάντε κι εσείς το ίδιο.

 

                                            

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss