Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις με 4 νεκρούς από πτώση ελικοπτέρου

Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας, με αποτέλεσμα τέσσερις στρατιωτικοί να χάσουν τη ζωή τους και μία αρχιλοχίας να μεταφερθεί τραυματισμένη στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

To ελικόπτερο UH-1H (τύπου Χιούι) στο οποίο επέβαιναν οι πέντε στρατιωτικοί, εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη και το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ στις 7.50 το πρωί της Τετάρτης.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Στρατού Ξηρας τύπου UH-1H (Χιούι) εντοπίστηκαν στο 68ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης.

Ôá óõíôñßììéá ôïõ óôñáôéùôéêïý åëéêïðôÝñïõ ×éïýé ðïõ óõíåôñßâç ôï ðñùß ôçò ÔåôÜñôçò 19 Áðñéëßïõ 2017 óôçí ðåñéï÷Þ Óáíôáíôáðüñïõ Åëáóóüíáò.
(EUROKINISSI/LARISSANET.GR)

Σύμφωνα με το Militaire.gr, πιθανόν το ελικόπτερο να «χτύπησε» σε ηλεκτρικά καλώδια και συνετρίβη.

Οι σοροί των τεσσάρων άτυχων επιβατών του στρατιωτικού ελικοπτέρου μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ η τραυματίας αρχιλοχίας μεταφέρθηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, η νεκροψία-νεκροτομή των τεσσάρων άτυχων στρατιωτικών, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης μετέβη στο νοσοκομείο, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής. Σημειώνεται πως το απόγευμα της Τετάρτης συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επισκέφθηκαν το νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Με εντολή του Πάνου Καμμένου κηρύχτηκε τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις.

Αυτό είναι το στρατιωτικό ελικόπτερο «Χιούι»

Το ελικόπτερο ΑΒ-212 είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας της Βell να δώσει στο τυπικό Ηuey μεγαλύτερη ισχύ – που μεταφράζεται σε βελτιωμένες επιδόσεις, αλλά και σε αυξημένη ασφάλεια που απορρέει από την υιοθέτηση δύο κινητήρων.

Μία από τις λιγότερο εμφανείς διαφορές από τα UΗ-1/ΑΒ-205 αφορά και την τοποθέτηση του ουραίου στροφείου στη δεξιά πλευρά του ελικοπτέρου για βελτίωση των χαρακτηριστικών αντιστάθμισης της ροπής. Οι χειριστές που προορίζονται για το ΑΒ-212 πρέπει να είναι ήδη διαθέσιμοι κυβερνήτες στο μονοκινητήριο Ηuey και στη συνέχεια μεταβαίνουν στο 4ο Τ.ΕΑΣ, όπου λειτουργεί το αντίστοιχο Σχολείο Μετεκπαίδευσης.

(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)

Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι 3 εβδομάδες και εκεί ο χειριστής συμπληρώνει 10 ώρες προτού οριστεί συγκυβερνήτης. Στη συνέχεια δε και μετά τη συμπλήρωση 50 ωρών, είναι έτοιμος να μεταπηδήσει στη δεξιά θέση του θαλάμου διακυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι τα Bell 204 και Bell 205 είναι πολιτικές εκδόσεις του περίφημου στρατιωτικού ελικοπτέρου UH-1 Iroquois. Αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιούνται σε πολλούς ρόλους, όπως αεροψεκασμούς, μεταφορά φορτίων και επιβατών, μεταφοράς τραυματιών, αστυνόμευσης και αεροπυρόσβεσης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πλήρωμα: 1-4
Χωρητικότητα: 1.760 kg, συμπεριλαμβανομένων 14 στρατιωτών, ή 6 φορεία, ή ισοδύναμο φορτίο
Μήκος: 17,40 μ με ρότορες
Πλάτος: 2,62 m άτρακτος
Ύψος: 4,39 μ
Κενό βάρος: 2.365 kg
Μεικτό βάρος: 4.100 kg
Μέγιστο βάρος απογείωσης: 4.309 kg
Κινητήρες: 1 ×Lycoming T53 L-11 turboshaft , 1.100 shp (820 kW)
Χωρητικότητα καυσίμων: 209 γαλόνια ή 791.15 L[2]

Επιδόσεις
Μέγιστη ταχύτητα: 217 χλμ/ώρα {117 kn}
Εμβέλεια: 274 ναυτικά μίλια {507 χιλιόμετρα}
Μέγιστο ύψος: 19.390 ft (5.910 m)
Οπλισμός
2 πολυβόλα ή 2 φορείς ρουκετών

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Τα συλλυπητήριά του για την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου που κατέπεσε στην περιοχή της Ελασσόνα, εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss