Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS πίσω από την επίθεση στη Βαρκελώνη

Η τρομοκρατική οργάνωση που είναι γνωστή ως ισλαμικό κράτος (ISIS) κτυπά την Πέμπτη την καρδιά της ισπανικής πόλης της Βαρκελώνης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 100 .

Λίγες ώρες αργότερα, περί τις 2.00 ώρα Ελλάδος (12.00 τοπική ώρα) νέα παρόμοια επίθεση πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης. Η αστυνομία της Καταλονίας σκότωσε και τους πέντε επιβαίνοντας του Audi Α3 που έπεσε επάνω στο πλήθος στον παραλιακό δρόμο της πόλης.

Να θυμηθούμε ότι η η Ισπανία υπήρξε στόχος της πλέον πολυαίκμακτης ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη το Μάρτιο του 2004, όταν βόμβες εξερράγησαν σε συρμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μαδρίτη, προκαλώντας τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν εξτρεμιστές της «Αλ Κάιντα».

Τα γεγονότα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ψηφιακή έκδοση της EL PAIS , στις 4:50 μ.μ. την Πέμπτη, ένα άσπρο φορτηγό Fiat που ταξιδεύει γρήγορα έπεσε σε εκατοντάδες ανθρώπους στο χώρο περιπάτου La Rambla, έναν πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της πρωτεύουσας της βορειοανατολικής περιφέρειας της Καταλονίας που είναι δημοφιλής στους τουρίστες.

Η αστυνομία έχει κρατήσει τρία άτομα. Ένας από αυτούς είναι ο Driss Oukabir, ο οποίος φέρεται να νοικιάζει το φορτηγό που χρησιμοποιείται στην επίθεση. Ο δεύτερος, η ταυτότητα του οποίου είναι άγνωστη, συνελήφθη στο Alcanar στην επαρχία Tarragona της Καταλονίας, όπου η περιφερειακή αστυνομία πιστεύει ότι ο ύποπτος μαζί με άλλους ανθρώπους ετοιμάζει μια εκρηκτική συσκευή. Ένας τρίτος ύποπτος κρατήθηκε σήμερα το πρωί στο Ripoll στην επαρχία της Χιρόνα της Καταλονίας.

Σύμφωνα με τον Γιοακίμ Φορν, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της καταλανικής κυβέρνησης, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, ενώ περί τους 100 τραυματίσθηκαν. Τα θύματα -νεκροί και τραυματίες- είναι 18, διαφορετικών εθνικοτήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

«Είκοσι έξι Γάλλοι τραυματίσθηκαν, οι έντεκα σοβαρά» κατά τη χθεσινή επίθεση, ανακοίνωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μία Βελγίδα περιλαμβάνεται στους νεκρούς.

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο ατόμων, ενός Ισπανού και ενός Μαροκινού.

Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύχτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης.

Κανείς από τους δύο δεν έχει ποινικό μητρώο.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τις ταυτότητες των πέντε δραστών της επίθεσης στο Καμπρίλς.

Ένα ακόμη άτομο συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στη Βαρκελώνη, μετέδωσε σήμερα το πρωί  το καταλανικό ραδιόφωνο. Η σύλληψη έγινε στην πόλη Ριπόλ της Καταλονίας.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss