Βροχές & ισχυροί άνεμοι. Από το βράδυ χιόνια

Αστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αναμένεται σήμερα ανήμερα των Θεοφανίων. Τις πρωινές ώρες το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη με μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών επεισοδίων

Στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια στη Θεσσαλία και στη Στερεά, καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε ισχυρούς βορειοδυτικούς.

Στην Πελ/νησο θα σημειώνονται ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και παροδικές βροχοπτώσεις ή χιονόνερο στα πεδινά.

Τις απογευματινές και βραδινές ώρες (Χάρτης 2) η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα και οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται, σε πεδινές περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην  Πελ/νησο (100 μ στα βορειότερα τμήματα, 300 μ στα νοτιότερα).

Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται τις βραδινές ώρες και στην Αττική.

Το Σάββατο 07/01 οι χιονοπτώσεις θα υποχωρήσουν από τα βόρεια και θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα στην Ανατολική Θεσσαλία, στη Στερεά (με παροδικές χιονοπτώσεις και στην ΒΑ Αττική) και στην Πελ/νησο, με τις πιο έντονες να σημειώνονται στην Εύβοια και στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης.

Η θερμοκρασία αναμένεται να μην ξεπεράσει τους 0 °C στα βόρεια και κεντρικά πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, τους 3 °C στη Στερεά και στην Εύβοια και τους 5°C στις υπόλοιπες νοτιότερες περιοχές.

Σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας φαίνεται να συνεχίζονται και την Κυριακή 08/01.

Το πρωί της Κυριακής ο παγετός θα είναι ισχυρός σε όλη τη χώρα, με θερμοκρασίες στα βόρεια πολύ χαμηλότερες του μηδενός.

Ανάλυση αισθητών θερμοκρασιών

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού κατά το τετραήμερο Πέμπτη 5/1 – Δευτέρα 9/1/2017 θα είναι η εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας στο σύνολο της χώρας.

Ειδικότερα, οι ημέρες του Σαββάτου (7/1) και της Κυριακής (8/1) αναμένεται να είναι έντονα ψυχρές, ενώ αρκετές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας θα βρεθούν υπό ολικό παγετό, με τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του 24ώρου να μην υπερβαίνει τους 0 oC.

Πέρα από τα περισσότερο προφανή προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο παγετός, η επικράτηση ακραίων θερμοκρασιών μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο παράγοντα και για τον ανθρώπινο οργανισμό, υποβάλλοντας αυτόν σε θερμική (ψυχρή) επιβάρυνση.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της επερχόμενης κακοκαιρίας, το meteo.gr/ΕΑΑ προχώρησε στην εφαρμογή του αριθμητικού μοντέλου μικρής κλίμακας RayMan με στόχο τη βιομετεωρολογική εκτίμηση των συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα. Το συγκεκριμένο μοντέλο επιτρέπει τον υπολογισμό της λεγόμενης φυσιολογικά ισοδύναμης θερμοκρασίας (Physiologically Equivalent Temperature – PET), η οποία προκύπτει με επίλυση του ενεργειακού ισοζυγίου του ανθρωπίνου σώματος.

Ως εκ τούτου, η χρήση του PET επιτρέπει την ακριβέστερη εκτίμηση του αισθήματος θερμικής άνεσης και του θερμικού στρες, καθώς, σε αντίθεση με άλλους απλούς δείκτες, λαμβάνει υπόψη το σύνολο των μετεωρολογικών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία) και θερμοφυσιολογικών (ένδυση, δραστηριότητα) παραμέτρων που καθορίζον το «πόσο ζεστά ή κρύα» αισθάνεται ένα άτομο. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι τιμές PET που υπολογίστηκαν για όλες τις πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας την Δευτέρα 9/1/2017.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss