Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σε σημερινή συνέντευξη του στην «Καθημερινή», ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός απάντησε στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Κ. Μητσοτάκης περί υγειονομικού σαμποτάζ από την αντιπολίτευση.

Διαχωριστικές γραμμές Μητσοτάκη για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και στο βάθος συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ

«Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι άθλιος, τοξικός και αισχρά αναληθής» τονίζει ο κ. Ξανθός και περνά στην αντεπίθεση, επισημαίνοντας ότι «στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στη διαχείριση της πανδημίας». «Και όπως, συνήθως, επιχειρεί μετάθεση ευθυνών και αναζήτηση ‘ενόχων’» σχολιάζει χαρακτηριστικά σε σχετική δήλωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός σημειώνει ακόμα ότι «αν κάποιος ‘σαμπόταρε’ την ώριμη και υπεύθυνη στάση της κοινωνίας και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ανθρώπων του ΕΣΥ, είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ». Το έκανε, συνεχίζει ο κ. Ξανθός: «Αφήνοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς ουσιαστική στήριξη, τους ασθενείς με άλλα νοσήματα (πλην covid-19) χωρίς παρακολούθηση και φροντίδα, τους πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα και για τα διαγνωστικά τεστ (το 1/3 όσων γίνονται το πληρώνουν από την τσέπη τους), τον ιδιωτικό τομέα προκλητικά ‘προστατευμένο’. Μη φροντίζοντας να εμβολιαστεί ένας στους τρείς ηλικιωμένους και ενισχύοντας, μέσα από απειλές και διχαστικές λογικές, το κλίμα δυσπιστίας και αμφισβήτησης του εμβολιαστικού εγχειρήματος. Και, κυρίως, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς, στις κλειστές δομές, στα σχολεία».

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το τίμημα του ‘κυβερνητικού σαμποτάζ’ είναι πολύ βαρύ και προφανώς δεν υπάρχει κανένα success story». Προσθέτει ότι «η κοινωνία, ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, τα φτωχοποιημένα αλλά και τα μικρομεσαία στρώματα του πληθυσμού, τα θύματα της πανδημίας και οι οικογένειες τους, έχουν ήδη ‘πληρώσει το μάρμαρο’», για να υποστηρίξει πως «η ώρα της μεταστροφής της κοινωνικής συνείδησης και της αλλαγής πολιτικών συσχετισμών, έρχεται…».