Έκλεισε η Virgin Orbit

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 με στόχο την παροχή υπηρεσιών εκτόξευσης μικρών δορυφόρων, ως spin-off της Virgin Galactic  του Sir Richard Branson, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια οικονομικές δυσκολίες τις οποίες εν τέλει δεν κατέστη δυνατό να ξεπεράσει.
Η περυσινή χρονιά ήταν άκρως προβληματική, με τη Virgin Orbit  να ανακοινώνει για τους πρώτους εννέα μήνες του οικονομικού έτους 2022 απώλειες ύψους $139,5 εκατ.

Μόλις φέτος τον Μάρτιο η εταιρεία ανακοίνωσε την παύση της λειτουργίας της, θέτοντας το προσωπικό της (περί τα 750 άτομα) σε προσωρινή αργία, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί λύση, ενώ παράλληλα αναζητούσε έξτρα πόρους. Το ενδιαφέρον για τη σωτηρία της δεν ήταν μεγάλο, ενώ η μοναδική πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από την επενδυτική MATTHEW BROWN ύψους $200 εκατ. δεν τελεσφόρησε.

Η Virgin Orbit χρεοκόπησε στις 11 Απριλίου κάνοντας παράλληλα αίτηση προστασίας του Κεφαλαίου 11. Τα περιουσιακά της στοιχεία μοιράστηκαν τρεις εταιρείες: η ROCKET LAB πήρε τις εγκαταστάσεις στο Λονγκ Μπιτς με τον εξοπλισμό τους έναντι $16 εκατ., η LAUNCHER έκανε δική της την τοποθεσία δοκιμών στην έρημο Μοχάβι για $3 εκατ. ενώ τέλος η STRATOLAUNCH SYSTEMS αγόρασε το περίφημο Cosmic Girl (το ειδικά τροποποιημένο αεροσκάφος τύπου Boeing 747-400 το οποίο η Virgin Orbit χρησιμοποιούσε στην πρώτη φάση της κάθε εκτόξευσης) προς $17 εκατ. Με τον πλειστηριασμό να έχει ολοκληρωθεί, η Virgin Orbit αποτέλεσε και επίσημα παρελθόν.

Η ανακοίνωση της εταιρείας λιτή αλλά ξεκάθαρη: «Με τη Virgin Orbit να βαδίζει πλέον σε ένα δικό της μονοπάτι, η διοίκηση και οι υπάλληλοί της θα ήθελαν να εκφράσουν την ειλικρινή ευγνωμοσύνη τους στους πελάτες, τους συνεργάτες, τους επενδυτές και το προσωπικό για την υποστήριξη και την αφοσίωσή τους όλα αυτά τα χρόνια. Χάρη στις προσπάθειές τους, η εταιρεία κατάφερε να πετύχει σπουδαία κατορθώματα και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εκτόξευσης δορυφόρων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο». 

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss