Γεννηματά: Η Δημοκρατία σε καιρό πανδημίας

«H Δημοκρατία όχι μόνο δεν είναι κεκτημένο, αλλά αντίθετα αποτελεί ένα στόχο για τον οποίο χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και ευρύτερη συστράτευση», επισημαίνει σε άρθρο της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Προσθέτει ότι «ιδιαίτερα σήμερα η πανδημία δεν απειλεί μόνο τη ζωή και την υγεία μας. Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομική ζωή».

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, στο άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η διαπίστωση αυτή δεν αφορά μόνο στα ανελεύθερα καθεστώτα αλλά και «στις ανοιχτές δημοκρατίες, στα φιλελεύθερα δημοκρατικά πολιτεύματα, όπου παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις και το δίκαιο της ανάγκης που υπερισχύει σε έκτακτες συνθήκες, ο πειρασμός της κρατικής εξουσίας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση οδηγεί σε αυθαιρεσίες, που διευρύνουν ή παράγουν νέες ανισότητες».

Ασφαλώς, προσθέτει, αφορά και στην Ελλάδα με τον υπαρκτό κίνδυνο να μονιμοποιηθούν αρκετές από τις θεσμικές αρρυθμίες της πανδημίας γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση.

«Για εμάς στη δημοκρατική παράταξη είναι αυτονόητο ότι σε συνθήκες πανδημίας ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή, η θωράκιση της δημόσιας υγείας», τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ενώ επικρίνει έντονα την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς ενεργεί με προτεραιότητα την συγκάλυψη της ανικανότητάς της», και σημειώνει: «Αλίμονο αν θυσιάσουμε τα αντίβαρα της λογοδοσίας, της πολυφωνίας, του πολιτικού αντιλόγου και αφήσουμε την πόλωση να αντικαταστήσει τον διάλογο».

Επιπλέον, η κ. Γεννηματά παρατηρεί ότι «στη σκιά της πανδημίας γινόμαστε μάρτυρες αυθαίρετης δράσης της κυβέρνησης, με καταιγισμό ΠΝΠ, κανόνες δικαίου που “παράγονται” και εξειδικεύονται με διαγγέλματα και προφορικές δηλώσεις σε τηλεοπτικά παράθυρα». «Ατομικά και συλλογικά δικαιώματα περιορίζονται. Η νομοθετική εξουσία υποβαθμίζεται. Κάθε αρχή καλής νομοθέτησης παραβιάζεται. Το Κοινοβούλιο παρέχει με την πλειοψηφία, γενικές εξουσιοδοτήσεις στην κυβέρνηση και καλείται, με νυχτερινές τροπολογίες, να νομιμοποιήσει σωρεία κατά παρέκκλιση ενεργειών» αναφέρει και τονίζει: «Ενώ η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την πανδημία χωρίς σχέδιο, με τη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”, στη σκιά της [πανδημίας] προωθεί τη συντηρητική της ατζέντα που εξυπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς. Αδιαφορία για τη θωράκιση του ΕΣΥ. Ανατροπή εργασιακών κεκτημένων. Υπολειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης. Μείωση εισοδημάτων και επιδόματα φτώχειας».

Για το τι επιδιώκει το Κίνημα Αλλαγής με την αντιπολίτευσή το , η πρόεδρος του αναφέρει: «Για να αντέξουμε πρέπει και να αλλάξουμε. Αλλιώς οι επιπτώσεις στους συνανθρώπους μας, στην οικονομία και στους θεσμούς θα είναι μακροχρόνιες, επώδυνες και μη αναστρέψιμες».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

More Stories
Το vintage trend που αγαπάει η Ελεονώρα Μελέτη είναι η πιο hot τάση της σεζόν
%d bloggers like this: