- Advertisement -

Ελευθερία και δικαίωση για τη Μελέκ Ιπέκ μετά από 3 και πλέον μήνες στη φυλακή. Η Μελέκ φυλακίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο όταν, βρισκόμενη σε αυτοάμυνα, πυροβόλησε και σκότωσε τον βασανιστή και βιαστή σύζυγό της. Η 31χρονη γυναίκα βίωνε την ενδοοικογενειακή βία εδώ και 12 χρόνια, τόσο η ίδια όσο και τα παιδιά της.

Η Μελέκ Ιπέκ εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Αττάλειας, ενώ την ακρόαση παρακολούθησαν και οι συγγενείς του συζύγου-βασανιστή της, Ραμαζάν Ιπέκ, καθώς και πολλά μέλη οργανώσεων που όλο αυτό το διάστημα ζητούσαν την απελευθέρωσή της.

Μόλις ο δικαστής ανακοίνωσε την απελευθέρωσή της λόγω αυτοάμυνας, η γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα και τους ευχαρίστησε πριν «λυγίσει» εκ νέου όταν αντίκρισε τις δύο κόρες της.

Η ιστορία της Μελέκ

H ιστορία της Μελέκ έχει γραφτεί από πολλά διεθνή μέσα όλες αυτές τις μέρες που ήταν φυλακισμένη. Όπως ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, και οι New York Times, η Μελέκ από την αρχή του γάμου της, γινόταν έρμαιο του βίαιου Ραμαζάν, ο οποίος την έδενε, τη βασάνιζε, τη βίαζε, την ξυλοκοπούσε και την υπέβαλλε σε σαδιστικές δοκιμασίες, συχνά μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά τους. Μετά από ένα ακόμη πολύωρο μαρτυρικό βασανιστήριο, έχοντας ικετέψει τον άντρα της μπροστά στα παιδιά τους να μη τη σκοτώσει, ενώ εκείνος τη σημάδευε με καραμπίνα, κι αφού αναγκάστηκε να μείνει για για ένα ολόκληρο βράδυ γυμνή και δεμένη στο πάτωμα ενός δωματίου, πήρε την απόφαση να σώσει τον εαυτό της, μα πρωτίστως τα δύο της παιδιά.

«Όταν η πόρτα του δωματίου άνοιξε απότομα, εγώ στεκόμουν στην άκρη, τρόμαξα και το όπλο εκπυρσοκρότησε», είχε περιγράψει η ίδια. Η 31χρονη είχε τηλεφωνήσει η ίδια στην αστυνομία για να ειδοποιήσει ότι μόλις είχε σκοτώσει τον άντρα της. Οι αρχές έσπευσαν στο σημείο, όπου τη βρήκαν χτυπημένη και με χέρια δεμένα.

Παρά το γεγονός ότι η Μελέκ Ιπέκ βρισκόταν σε αυτοάμυνα, έμεινε στη φυλακή για πάνω από 3 μήνες, με οργανώσεις για την ισότητα των φύλων, αλλά και απλών χρηστών των social media να ζητούν την άμεση αποφυλάκισή της, από τη στιγμή που η γυναίκα αναγκάστηκε να αμυνθεί σε ένα ακόμη περιστατικό κακοποίησης, καλώντας τους δικαστές να της αναγνωρίσουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν την επισκέφθηκε στη φυλακή και τη ρώτησε πώς είναι, εκείνη του απάντησε: «Τουλάχιστον εδώ δεν θα με δείρει κάποιος απόψε». Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι οι δύο κόρες της Μελέκ, ηλικίας 6 και 8 ετών, διαμένουν προσωρινά με τη γιαγιά τους, ενώ η μία φέρεται να είπε: «Ο πατέρας μου δεν θα έρθει ποτέ ξανά, σωστά; Δεν θα με κακοποιεί κανείς πια».

Η Μελέκ όταν την είχαν συλλάβει οι αρχές - Bulent Tatogullari/DHA
Η Μελέκ όταν την είχαν συλλάβει οι αρχές – Bulent Tatogullari/DHA

Η ενδοοικογενειακή βία στην Τουρκία

Τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Τουρκία σοκάρουν. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την ομοσπονδία των τουρκικών συλλόγων αρωγής γυναικών, από τις αρχές του 2020 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 312 γυναίκες, αν και το υπουργείο Εσωτερικών, αντιθέτως, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι κατά τους πρώτους 10 μήνες του χρόνου οι γυναικοκτονίες μειώθηκαν κατά 27%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι το 2018, 440 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τους ίδιους τους τους συζύγους.

Το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες (κυριολεκτικά, αφού η Τουρκία δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία σχετικά με την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία) οι κακοποιητές χαίρουν ατιμωρησίας.

Και την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη διεθνή σύμβαση για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, με χιλιάδες γυναίκες να διαδηλώνουν στους δρόμους κατά της απόφασης αυτής.