Προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σύμφωνα με το οποίο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, φέρεται να έδωσε εντολή να περάσουν από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μέλη της ομάδας μπάσκετ της Φενέρμπαχτσε ενώ είχαν πυρετό, λίγες ημέρες πριν από αγώνα με τον Παναθηναϊκό για την Euroleague τον Οκτώβριο του 2020.

Η εισαγγελέας έχει εντολή να εξακριβώσει την βασιμότητα όσων καταγγέλλονται και να κρίνει ποιες θα είναι οι επόμενες ποινικές ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι μια σοβαρή και αποκαλυπτική διάσταση των ελέγχων που γίνονταν, ή καλύτερα δεν γίνονταν τον περασμένο Οκτώβριο, παραμονές του ξεσπάσματος του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα, προσθέτει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για την «εντολή Χαρδαλιά» να μπουν στη χώρα ασθενείς με πλημμελείς ελέγχους, αλλά και η ίδια η απάντηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, που «ομολογεί» την προχειρότητα επιρρίπτοντας τις ευθύνες των αποφάσεων στους «ειδικούς», απειλώντας μάλιστα την εφημερίδα και την συντάκτρια του ρεπορτάζ με αγωγή και μήνυση.

Νοσηρές σκιές στη διαχείριση της πανδημίας από Χαρδαλιά προ δεύτερου κύματος – Με αγωγές και μηνύσεις απαντά ο υφυπουργός

Από το δημοσίευμα, προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα και για τις μεθόδους επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, καθώς στα γραπτά μηνύματα που αποκαλύπτει το δημοσίευμα γίνεται λόγος για «πακιστανικά τηλέφωνα».