Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί το “δικαίωμα στην επισκευή” μέσω φιλόδοξων κανόνων

Το προωθούμενο πλαίσιο καλείται να αντιμετωπίσει την τάση οι σύγχρονες συσκευές να είναι εξαιρετικά δύσκολο να επισκευαστούν

Όταν αγοράζει κάποιος μια τηλεόραση ή ένα ψυγείο, πόσο καιρό θα αντέξει; Τρία χρόνια; Το λιγότερο. Πέντε χρόνια; Καλό θα ήταν. Μια δεκαετία; Κάποιοι, αυτό ακριβώς ονειρεύονται. Και έχουν αρχίσει να το προωθούν με συγκεκριμένα μέτρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νέο νόμο, ο οποίος θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών προς μαζική κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων, των ψυγείων, των πλυντηρίων αλλά και των σεσουάρ, να παραμένουν επισκευάσιμες για μία δεκαετία.

Οι καταναλωτές όλο και συχνότερα έρχονται αντιμέτωποι με οικιακές συσκευές οι οποίες είναι αδύνατο να ανοιχτούν επειδή απαιτούνται ειδικά εργαλεία ή τα μέρη από τα οποία αποτελούνται είναι κολλημένα μεταξύ τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press,  η νέα νομοθεσία υποχρεώνει τους κατασκευαστές να φτιάχνουν τις συσκευές κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο καθένας να μπορεί να τις ανοίξει με κοινά εργαλεία.

Παρότι δεν έχει διευκρινιστεί το τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “κοινά εργαλεία”, λογικά δεν θα περιλαμβάνει αυτά που είναι διαθέσιμα αποκλειστικά σε επαγγελματίες ή στοιχίζουν μια περιουσία για να τα αποκτήσει κανείς.

Πέρα από αυτό, οι κατασκευαστές αυτών των συσκευών υποχρεούνται να παρέχουν εγχειρίδια επισκευής, προκειμένου να δίνουν οδηγίες στους καταναλωτές για το πώς να επισκευάσουν τις εκάστοτε συσκευές. Ίσως να μην έχουν όλοι τη διάθεση να εντρυφήσουν σε ένα βαρετό εγχειρίδιο οδηγιών, όμως είναι καλό να υπάρχει, για όσους το επιθυμούν. 

Στη νομοθεσία περιλαμβάνονται πρόνοιες για τα μέρη εκείνα των συσκευών που ενδεχομένως να είναι δύσκολο να επισκευαστούν από τον καταναλωτή. Οι εταιρίες θα μπορούν να προσδιορίζουν αυτά τα μέρη, ως στοιχεία που θα πρέπει να επισκευάζονται αποκλειστικά μέσω εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Το επόμενο βήμα είναι να δηλώνουν οι εταιρίες για πόσο διάστημα θα αντέξουν οι συσκευές και να παραθέτουν πιθανές μεθόδους επισκευής τους. Εδώ, προκύπτει και η ευθύνη της ομάδας σχεδιασμού του κάθε προϊόντος να αναλογιστεί και να καταλήξει σε ανταλλακτικά τα οποία θα είναι ευρέως διαθέσιμα. Ενδεχομένως, μάλιστα, η εξέλιξη αυτή να ωθήσει τις εταιρίες να επιλέξουν σχέδια που θα επιτρέπουν την εύκολη αντικατάσταση των επιμέρους στοιχείων, ώστε οι επισκευές και οι αναβαθμίσεις να ολοκληρώνονται απρόσκοπτα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Associated Press, κάθε Ευρωπαίος παράγει 16 κιλά ηλεκτρονικών απορριμμάτων ανά έτος και τα μισά από αυτά αντιστοιχούν σε χαλασμένες συσκευές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευελπιστεί πως η νέα νομοθεσία θα βοηθήσει ώστε αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές να πάψουν να καταλήγουν στα σκουπίδια.

  • 3

Πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss