Η εφεύρεση που στοχεύει να καθαρίσει τους ωκεανούς από τα πλαστικά

Τη λύση ενάντια στη μόλυνση των ωκεανών βρήκε ο νεαρός Ολλανδός Μπόγιαν Σλατ σχεδιάζοντας ένα σύστημα καθαρισμού το οποίο θα απομακρύνει τα πλαστικά από τους ωκεανούς.

Μία συστοιχία 60 τέτοιων συστημάτων θα μπορέσει να μειώσει τα υπάρχοντα πλαστικά σκουπίδια στο «χωράφι» απορριμμάτων του Ειρηνικού Ωκεανού κατά το ήμισυ μέχρι το 2025. Ένα τεράστιο πλωτό φράγμα, σχεδιάστηκε από Ολλανδούς επιστήμονες με σκοπό να καθαρίσει ένα «νησί» απορριμμάτων από τον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο είναι τρεις φορές το μέγεθος της Γαλλίας.

Ο δημιουργός του πρότζεκτ, Μπόγιαν Σλατ, σχεδίασε το πλωτό φράγμα μήκους 630 μέτρων, με στόχο να φθάσει στις παρυφές του «Μεγάλου Χωραφιού Σκουπιδιών του Ειρηνικού» (Great Pacific Garbage Patch), την περιστροφική δίνη σε μέγεθος της Γαλλίας, αποτελούμενη από πλαστικά κυρίως σκουπίδια, που παραμένει στη θέση της χάρη στα ωκεάνια ρεύματα μεταξύ Καλιφόρνιας και Χαβάης.

Ο Σλατ είχε ως προτεραιότητα να σώσει τους ωκεανούς απ’ όταν ήταν 16 ετών. Όταν ήταν μόλις 18 ετών ίδρυσε την εταιρεία του, The Ocean Cleanup.

Το System 001, όπως ονομάστηκε είναι μη επανδρωμένη, αρθρωτή συσκευή, που ακολουθεί τα ωκεάνια ρεύματα για να προσεγγίσει τις περιοχές μεγαλύτερης συγκέντρωσης πλαστικών υλών. Από τον αέρα, το σύστημα μοιάζει με αγωγό που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας. Κάτω από την επιφάνεια, όμως, το System 001 διαθέτει «ποδιά» βάθους 3 μέτρων, η οποία εγκλωβίζει κομμάτια πλαστικού. Ο Σλατ ελπίζει ότι το πλαστικό θα συσσωρεύεται όπως σε παραλία και θα είναι έτσι έτοιμο να περισυλλέγει από πλοία, με προορισμό την ανακύκλωση.

Η καινοτόμος ιδέα του είχε κεντρίσει το διεθνές ενδιαφέρον, με το περιοδικό Time να εντάσσει το πρωτότυπό του System 001 σε κατάλογο των καλύτερων εφευρέσεων του 2015.

Η εταιρεία του 25χρονου εφευρέτη έχει ήδη εξασφαλίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτήσεις και τον Οκτώβριο του 2019 τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο σύστημα το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο με προορισμό τον Ειρηνικό Ωκεανό.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δύο Τυχεροί θα κερδίσουν 5 μέτρα ταινία LED με την τοποθέτηση της!

Δύο Τυχεροί θα κερδίσουν 5 μέτρα RGB ταινία LED μαζί με την τοποθέτηση της!

Πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss