Η Σιέρα Λεόνε κατάργησε τη θανατική ποινή

Η Σιέρα Λεόνε έγινε η 23η χώρα της Αφρικής που κατάργησε τη θανατική ποινή. 

Την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο ψήφισε ομοφώνως για την κατάργηση της ποινής που αποτελούσε απότοκο των αποικιοκρατικών νόμων. Πλέον, το νομοσχέδιο περνά στη δικαιοδοσία του προέδρου, ο οποίος θα το κάνει νόμο, αναιρώντας παράλληλα όλες τις καταδίκες που εκκρεμούν.

«Η ψήφος του κοινοβουλίου υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής στη Σιέρα Λεόνε είναι μια τεράστια νίκη για όλες και όλους εκείνους/ες που αγωνίστηκαν ακούραστα για να παραδώσουν αυτή τη βάρβαρη τιμωρία στην ιστορία και για να ενισχύσουν την προστασία του δικαιώματος στη ζωή» ανέφερε για την εξέλιξη η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική Samira Daoud.

Τον Απρίλιο, το Μαλάουι έκρινε αντισυνταγματική τη θανατική ποινή, την οποία είχε καταργήσει προηγουμένως, εντός του 2020, το Τσαντ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1991 της Σιέρα Λεόνε, η θανατική ποινή μπορούσε να επιβληθεί σε περιπτώσεις εγκλημάτων, ένοπλης ληστείας, εξέγερσης και προδοσίας.

Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής παγκοσμίως δείχνει ότι οι καταγεγραμμένες θανατικές ποινές αυξήθηκαν στη Σιέρα Λεόνε το 2020, σε σύγκριση με το 2019, από 21 σε 39. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις το 2020, 7 θανατικές ποινές αναιρέθηκαν από τον πρόεδρο, ενώ 94 άτομα αντιμετώπιζαν την ποινή θανάτου στο τέλος του 2020.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε μια μηχανή Ποπ Κορν Hello Kitty!
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε μια μηχανή Ποπ Κορν Hello Kitty προσφορά από την εταιρία Καρώνης Ηλεκτρικά!

Πηγή

Latest Posts

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.