Η VW κερδίζει την Tesla και παρουσιάζει ένα προσιτό ηλεκτρικό όχημα κόστους 25.000€

Με τιμή εκκίνησης 25.000 ευρώ (26.600 δολάρια) και εκτιμώμενη αυτονομία 450 χιλιομέτρων (279 μίλια), το ηλεκτρικό hatchback που μοιάζει με Golf προορίζεται να είναι το ιερό δισκοπότηρο στο χώρο των αυτοκινήτων: ένα plug-in όχημα για την πλειοψηφία του κόσμου.

Η VW αποκάλυψε το 2all κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για επενδυτές στη Γερμανία, φέρνοντας στο μυαλό την εκδήλωση της ίδιας της Tesla για την ημέρα των επενδυτών, στην οποία ο Elon Musk αναμενόταν να παρουσιάσει το δικό του προσιτό EV, χωρίς να το κάνει. Η τιμή της μετοχής της Tesla σημείωσε πτώση μετά την εκδήλωση, καθώς οι επενδυτές γκρίνιαξαν για την απουσία του υποσχόμενου EV. Και λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, η VW απάντησε με τη δική της εκδοχή για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα EV για τη μάζα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η VW περιέγραψε μια στρατηγική που περιλαμβάνει επένδυση 180 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα πέντε ετών σε τομείς όπως η παραγωγή μπαταριών και πρώτες ύλες, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος παραγωγής EV και να ξεπεράσει την Tesla και άλλους αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της. Πριν περίπου 2 χρόνια, η διάσημη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2035 θα έχει σταματήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη

Όμως το ID. 2all ήταν το επίκεντρο της εκδήλωσης, ένα compact EV με ελκυστική τιμή και πολλές δυνατότητες. Αν και πρόκειται μόνο για ένα concept, η VW δήλωσε ότι αναμένει να θέσει το όχημα σε παραγωγή από το 2025, αποτελώντας ένα από τα 10 plug-in μοντέλα που θα κάνουν το ντεμπούτο τους μέχρι το 2026.

DB2023AU00180_retina_2400.jpg.c86eb92ff609158edf3277f2b8a67131.jpg

Η έκδοση παραγωγής του ID. 2all θα κατασκευαστεί πάνω στη δεύτερης γενιάς έκδοση της αρθρωτής πλατφόρμας ηλεκτρικών οχημάτων “MEB” της VW. Η τρέχουσα έκδοση της MEB τροφοδοτεί το crossover SUV, ID.4 της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και δώδεκα άλλα οχήματα από την Audi, τη Skoda και άλλα από μάρκες που ανήκουν στο VW Group. Το μακρύ μεταξόνιο και οι μικρές προεξοχές του ID. 2all συναντώνται επίσης στο ID. Buzz, το ηλεκτρικό μίνι λεωφορείο της αυτοκινητοβιομηχανίας που αναμένεται να ξεκινήσει να πωλείται στις ΗΠΑ το 2024.

Το προσιτό EV θα είναι επίσης το πρώτο plug-in όχημα της VW με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς. Το σύστημα κίνησης θα επιτρέψει επίσης ταχύτερη φόρτιση, με τη VW να προβλέπει ταχύτητα φόρτισης από 10 στο 80% σε περίπου 20 λεπτά. Επίσης το ID.  2all δεν θα διακρίνεται για τους αποθηκευτικούς του χώρους, με 460-1.330 λίτρα όγκου, ανάλογα με τις διαμορφώσεις των καθισμάτων.

Ως hatchback, το ID. 2all θα δώσει μια δύσκολη μάχη, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η εποχή του “hot hatch” έχει έρθει και έχει παρέλθει, με τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες να στρέφουν την προσοχή τους στα crossover, τα SUV και τα φορτηγά. Η VW έχει έτοιμο να παρουσιάσει το εμπορικό σήμα Scout για μια νέα σειρά ηλεκτρικών φορτηγών και SUV με θέμα την περιπέτεια. Αλλά ένα plug-in hatchback, ακόμη και ένα τόσο προσιτό όσο το ID. 2all, θα θεωρούνταν «ενάντια στο ρεύμα», όταν τελικά θα κάνει τη εμφάνισή του στην αγορά.

DB2023AU00182_retina_2400.jpg.90e98eaadd15266de6db42b0ec4cf48f.jpg

Η VW αναφέρει ότι το ID. 2all αντιπροσωπεύει μια εντελώς νέα σχεδιαστική γλώσσα, με έμφαση στο να γίνεται «αγαπητό και να ενθουσιάζει», δύο στοιχεία τα οποία θα διακρίνουν και τη μελλοντική ηλεκτρική της γκάμα. Και ενώ το εξωτερικό του ID. 2all μοιάζει όντως με το καταργημένο (για τις ΗΠΑ) VW Golf, το εσωτερικό είναι αρκετά διαφορετικό από την τρέχουσα σοδειά των EV της εταιρείας.

Η VW αναφέρει ακόμα ότι θέλει το εσωτερικό να «βγάζει νόημα για τον ιδιοκτήτη», με τις φωτογραφίες να δείχνουν αιωρούμενες οθόνες τόσο για τον πίνακα οργάνων όσο και για το κεντρικό infotainment. Ένα κουμπί στην κεντρική κονσόλα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επικρίσεων σχετικά με την έλλειψη φυσικών χειριστηρίων στο ID.4.

Όταν κυκλοφορήσει το 2025, το ID. 2all μπορεί να μην είναι καν το φθηνότερο EV στη γκάμα της VW. Η αυτοκινητοβιομηχανία επιβεβαίωσε τα σχέδια για την παραγωγή ενός ακόμη πιο προσιτού μοντέλου, κάτω των 20.000 ευρώ, το οποίο πιθανότατα θα φέρει την ονομασία ID.1. Το εν λόγω όχημα αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2027 και λέγεται ότι θα είναι παρόμοιο με το σημερινό Polo, ενώ θα διατηρήσει και τα στιλιστικά χαρακτηριστικά του ID.Life concept από το 2021.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss