«Αυτές οι επιχειρήσεις γίνονται με αρκετά επιθετικό τρόπο. Είναι βίαιες […] Μου είπαν: Γαμήσου μην ξανάρθεις. Αν επιστρέψεις θα σε σκοτώσουμε […] Αυτές οι ενέργειες είναι επικίνδυνες και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που ούτως ή άλλως έχουν διακινδυνεύσει πολλά για να φτάσουν μέχρι εδώ», οι παραπάνω είναι μερικές από τις αναφορές προσφύγων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις βίαιες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά νερά, δηλώσεις των οποίων φιλοξενεί το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του BBC την Τρίτη.

«Η ΕΕ κατηγορείται ότι αδιαφορεί για το πρόβλημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς η Ελλάδα κρατά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μακριά από την Ευρώπη» σημειώνει ο δημοσιογράφος της βρετανικής τηλεόρασης που βρέθηκε στη Λέσβο για να διερευνήσει τις καταγγελίες που επικαλούνται εδώ και πολύ καιρό οργανώσεις και συλλογικότητες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ κατά το ρεπορτάζ του, φιλοξενεί δηλώσεις προσφύγων που βίωσαν αυτές τις βίαιες επαναπροωθήσεις.

Μεταξύ άλλων, μιλά μία μητέρα από τη Συρία που πήραν το παιδί της από τα χέρια της την ώρα που αυτό κοιμόταν και το πέταξαν στη θάλασσα, ένας αιτούντας άσυλο που περιγράφει την εμπειρία του όταν προσπάθησε να εξηγήσει στις ελληνικές αρχές την περίπτωσή του για το αίτημα ασύλου του, καθώς και η εμπειρία δύο ακόμα ατόμων που δηλώνουν πως βασανίστηκαν από τις ελληνικές αρχές πριν προωθηθούν παράνομα πίσω στα τουρκικά νερά.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται και δηλώσεις της Ίλβα Γιόχανσον, που ως αρμόδια Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, εμφανίζεται ουσιαστικά να ομολογεί πως στα ελληνικά σύνορα συμβαίνουν απάνθρωπες και παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, καθώς και απελάσεις, κάνοντας λόγο για «βάσιμες πληροφορίες», καθώς και για «παραβιάσεις θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών». Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ζητήθηκε η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι οποίοι και αρκέστηκαν στη διάψευση όλων των κατηγοριών.

Το θέμα των βίαιων και παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα δεν βρίσκεται για πρώτη φορά ψηλά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, το γαλλογερμανικό ARTE δημοσίευσε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ελλάδα: Παράνομες επαναπροωθήσεις σε αιτούντες άσυλο», σημειώνοντας πως παρά το πλήθος διεθνών καταγγελιών για το θέμα, η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται μόνο με τη «δέσμευσή» της στο εκλογικό της σώμα, «να μειώσει τη μεταναστευτική ροή».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και το γαλλικό France24 στα τέλη του περασμένου Απριλίου, όταν στο ρεπορτάζ «Η Ελλάδα κατηγορείται για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στη θάλασσα», παρουσίαζε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, παραθέτοντας και τις δύο πλευρές.