Άλλη μία αφρικανική χώρα που καταργεί τη θανατική ποινή έγινε η Σιέρρα Λεόνε μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιό της. Όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά σάιτ, την Παρασκευή 23 Ιουλίου ψηφίστηκε η μεγάλη αυτή αλλαγή, ενώ αναμένεται να επικυρωθεί και από τον πρόεδρο της χώρας, Julius Maada Bio. Η ποινή θα αντικατασταθεί από ισόβια κάθειρξη ή ελάχιστη ποινή 30 ετών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστεία, μέχρι στιγμής 22 αφρικανικές χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα. Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της χώρας ανήγγειλε την κατάργηση της ποινής και τον Μάιο δεσμεύτηκε πως θα το κάνει. Το 2019 οι εκτελέσεις αυξήθηκαν από 21 σε 39, αλλά το 2020, δεν έγινε καμία, καθώς όσες ανάλογες ποινές υπήρχαν, αναιρέθηκαν από τον πρόεδρο.

Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική, Samira Daoud, σε ανακοίνωσή της είπε:

Η ψήφος του κοινοβουλίου υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής στη Σιέρα Λεόνε είναι μια τεράστια νίκη για όλες και όλους εκείνους/ες που αγωνίστηκαν ακούραστα για να παραδώσουν αυτή τη βάρβαρη τιμωρία στην ιστορία και για να ενισχύσουν την προστασία του δικαιώματος στη ζωή».

Τώρα που το νομοσχέδιο κατάργησης της θανατικής ποινής έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Julius Maada Bio θα πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να το υπογράψει ως νόμο και να αναιρέσει όλες τις θανατικές καταδίκες.

Ο πρόεδρος θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η Σιέρα Λεόνε θα προσχωρήσει αμέσως στο Δεύτερο Προαιρετικό Πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, με στόχο την κατάργηση της θανατικής ποινής.