Όλα ξεκίνησαν όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε τον λόγο και ανέβηκε στο βήμα, ώστε να κάνει παρέμβαση για το ζήτημα του υπέρογκου ποσού των δανείων της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην εμφανιστεί στη Βουλή ούτε αυτή την Παρασκευή για να δώσει απαντήσεις στην «ώρα του Πρωθυπουργού».

Αμέσως, ο εκτελών χρέη Προέδρου της Βουλής, βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, ανακοίνωσε πως στη θέση του θα ανέβει για να διαχειριστεί το αίτημα Τσίπρα για παρέμβαση ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με τον τελευταίο να επιχειρεί να δικαιολογήσει την απουσία του Κ. Μητσοτάκη από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να αφαιρέσει τον λόγο από τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, ήταν τέτοια η ζέση του Κ. Τασούλα που πήρε τον λόγο και μιλούσε ενόσω ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο βήμα της Βουλής.

Κατά τον Πρόεδρο της Βουλής, «δεν μπορεί να μετατραπεί η Βουλή σε ένα είδος σκηνικού. Δεν προβλέπεται ομιλία αρχηγού, δεν έχουμε κοινοβουλευτικό έργο», υποστηρίζοντας κατά τον κανονισμό της Βουλής δεν προβλέπεται να λάβει τον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση, με τον Αλ. Τσίπρα να επιμένει.

«Μην επιχειρήσετε να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στον ναό της Δημοκρατίας. Να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να είστε πρόεδρος της Βουλής και όχι ο πρόεδρος που δέχεται σκονάκια από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, όπως επιχείρησε η παράταξη από την πρώτη ημέρα να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα ΜΜΕ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας, συνεχίζοντας να καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής «στην τάξη».

«Πείτε μου ποιο είναι το άρθρο που δε μου επιτρέπει να μιλήσω ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πρώην πρωθυπουργός και ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας; Κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική που εφαρμόζεται κατ’ αναλογία, η διάταξη του άρθρου 97 παρ.4 προβλέπει ότι οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να πάρουν τον λόγο όποτε το ζητήσουν» κάλεσε ο Αλ. Τσίπρας τον Κ. Τασούλα, συνεχίζοντας «να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα. Σας ζητώ να μου δώστε τον λόγο και να μην παριστάνετε τον πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος, ενώ έχει την έγκριση και των άλλων κομμάτων».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στη θέση του, ανακοινώνοντας την διακοπή της συνεδρίασης, και ακολούθως, σταμάτησε και η ζωντανή σύνδεση.

«Με νοιάζει η Βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεν θέλω να τη μετατρέψουμε σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού. Το άρθρο που λέτε δίνει δικαίωμα, αλλά αφορά στο νομοθετικό έργο. Στις επίκαιρες ερωτήσεις δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις αρχηγών κομμάτων, διακόπτω τη συνεδρίαση και περιμένω πρότασή σας για τροποποίηση κανονισμού» κατέληξε ο Κ. Τασούλας.