Ο Biden ήρθε, αλλά η Huawei παραμένει στην «απαγορευμένη» λίστα

Η Huawei ενδέχεται να μην δει χαλάρωση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τον Trump με τη νέα Υπουργό Εμπορίου να αναφέρει πως δεν βλέπει κάποιο λόγο η κινεζική εταιρία να μην παραμείνει στη λεγόμενη Entity List.

Οι «ατυχίες» της Huawei ξεκίνησαν το 2019 όταν εν μέσω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, η κυβέρνηση Trump την συμπεριέλαβε στην «απαγορευμένη» λίστα (Entity List) που την απέτρεπε να συνεργάζεται με αμερικανικές εταιρίες. Με την πρόσφατη αλλαγή Προέδρου, υπήρξε η ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση Biden θα έδειχνε κάποια επιείκεια στη Huawei. Αυτή η πιθανότητα δεν φαίνεται να επαληθεύεται καθώς η Gina Raimondo, η επιλογή του Biden για Υπουργό Εμπορίου, ανέφερε στο Bloomberg πως δεν βλέπει κάποιο λόγο για τον οποίο η Huawei και άλλες κινεζικές εταιρίες δεν πρέπει να παραμείνουν υπό το εμπορικό εμπάργκο.

Η Gina Raimondo, απάντησε σε γραπτές ερωτήσεις από τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας σχετικά με τη στάση της απέναντι σε Huawei και Hikvision:

Κατανοώ ότι οι εταιρίες τοποθετούνται στην Entity List και στη Military End-User List διότι γενικά ενέχουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ή τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Προς το παρόν δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι αυτές οι εταιρίες σε αυτές τις λίστες, δεν πρέπει να είναι εκεί. Εάν επιβεβαιωθεί, ανυπομονώ να ενημερώσω όλες τις παραπάνω εταιρίες και άλλους που ίσως ανησυχούν.

Αντιδρώντας στα λεγόμενα της Υπουργού, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι η χώρα του παραμένει αντίθετη στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις κινεζικές εταιρίες. Ο εκπρόσωπος Wang Wenbin, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου:

Σας παροτρύνουμε να σταματήσετε αυτήν την καταδικαστική καταπίεση εναντίον κινεζικών εταιριών.

Την ίδια στιγμή, η Huawei παρατηρεί σημαντική μείωση του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς smartphone. Η εταιρία έχει χάσει τη θέση της ανάμεσα στους πέντες κορυφαίους κατασκευαστές smartphone, με πτώση 35% στις συνολικές αποστολές το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Με αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται απίθανο η Huawei να δει κάποιου είδους ανάκληση των κυρώσεων που τις έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Η εταιρία αναπτύσσει το δικό της λειτουργικό σύστημα για να αντισταθμίσει την απώλεια των υπηρεσιών Google Mobile (GMS), ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Πηγή

Latest Posts

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.