- Advertisement -

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από όλο τον κόσμο απευθύνουν, από την Πέμπτη, εκκλήσεις προς τις αρχές των ΗΠΑ και τον ίδιο τον πρόεδρο τους, Τζο Μπάντεν, να αρθούν οι κατηγορίες και να σταματήσει η δίωξη τόσο του, μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, Εντουαρντ Σνόουντεν όσο και του φυλακισμένου δημοσιογράφου και εκδότη Τζούλιαν Ασάνζ. Παράλληλα έχει ξεκινήσει νέα εκστρατεία για συλλογή υπογραφών μέσω ίντερνετ για τον Σνόουντεν. Τόσο ο Σνόουντεν όσο και ο Ασάνζ διώκονται από τις αμερικανικές αρχές με βάση το νόμο περί κατασκοπείας. 

Οι δύο υποθέσεις ξανάρθαν στο προσκήνιο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο εξέδωσε μόλις απόφαση του, η οποία δικαιώνει τον Έντουαρντς Σνόουντεν και φέρει ένοχη παραβιάσεων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων την κυβερνητική υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών της Βρετανίας (Government Communications Headquarters, GCHQ). 

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών GCHQ  παραβίασε τα θεμελίωδη δικαιώματα των πολιτών διότι δε σεβάστηκε του δικαίωμα τους στην ελευθερία της έκφρασης, παραβίασε την αρχή της προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής, και, το πιο ενδιαφέρον πολιτικά, διότι για να προχωρήσει στις καταπατήσεις υπάκουσε σε πολιτικά πρόσωπα και  όχι σε ανεξάρτητη αρχή, όπως όφειλε 

Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, που ζει στη Ρωσία, όπου του προσφέρθηκε άσυλο, αφορούσαν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την σταθερή τους σύμμαχο Βρετανία, και έδειχναν πως, αγνοώντας κάθε αρχή δικαίου, οι μυστικές υπηρεσίες των δύο κρατών, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (National Security Agency, NSA) και η GCHQ, υπέκλεπταν παρανόμως επικοινωνίες και συνομιλίες σε όλο τον πλανήτη. 

Όσον αφορά την απόφαση του Δικαστηρίου, είναι ενδιαφέρον ότι εν μέρει δικαιολογεί την μαζική παρακολούθηση λόγω «του πλήθους των απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη στη σύγχρονη κοινωνία», αλλά παράλληλα θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ειδική ανεξάρτητη αρχή, ώστε οι παράμετροι της κάθε παρακολούθησης να ελέγχονται, και πριν και μετά τη διενέργειά της.

Στο Δικαστήριο του Στρασβούργου είχε προσφύγει η βρετανική οργάνωση «Παρατηρητήριο του Μεγάλου Αδελφού» (Big Brother Watch), που δρα για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και χαιρέτησε την απόφαση ως δικαίωση και του ίδιου του Έντουαρντ Σνόουντεν. 

Ο ίδιος ο Σνόουντεν σχολίασε σχετικά: «Αν δεν έγραφαν οι δημοσιογράφοι, το κοινό δεν θα είχε μάθει τίποτα. Αν δεν υπήρχαν οι δικηγόροι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαστήρια δεν θα ασχολούνταν με την υπόθεση. Χωρίς αυτά τα δικαστήρια οι πολιτικοί ακόμα θα αρνούνταν τα πάντα. Τίποτα από όλα όσα έγιναν δεν θα μπορούσα να τα κάνω μόνος μου».

Την 6η Ιουνίου η νέα απόφαση για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Σύμφωνα με πληροφορίες από ακτιβιστές υπέρ της απελευθέρωσης  του Τζούλιαν Ασάνζ, την 6η Ιουνίου το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας (British High Court), θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να κρατείται, ή, όπως το θέτουν «αν η Βρετανία θα συνεχίσει να επιτρέπει την υποβολή του Τζούλιαν Ασανζ σε ψυχολογικά βασανιστήρια μέχρι θανάτου, εν ονόματι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καταστρέφοντας παράλληλα τη Δημοκρατία». Η διατύπωση αποτελεί προπομπό προσφυγής στη Χάγη, καθώς τα ψυχολογικά βασανιστήρια (και ειδικά εις βάρος ενός δημοσιογράφου) καταγράφονται ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να εξεταστούν οι ενέργειες αξιωματούχων Βρετανίας, Σουηδίας, Ισημερινού και Αυστραλίας, που οδήγησαν στην διενέργεια του συγκεκριμένου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. 

Τον περασμένο Ιανουάριο στο Λονδίνο, η δικαστής Μπαράιτσερ έκρινε μεν κατά της παράδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ, αλλά δεν επέτρεψε και την αποφυλάκιση του, με εγγύηση, μέχρι να εκδικαστεί η νέα προσφυγή των ΗΠΑ (του Μπάιντεν).

Εν τω μεταξύ, διακεκριμένες διεθνείς προσωπικότητες, με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Νιλς Μερτζερ, την δήμαρχο της πόλεως της Γενεύης, Φρεντερίκ Περλέ, και τον Ντένις Μασμιγιαν από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, οργανώνουν, την 4η Ιουνίου, δύο μέρες πριν την απόφαση, συνέντευξη Τύπου, με την οποία ξεκινά η διεθνής προσπάθεια «Έκκληση Γενεύης – Απελευθερώστε τον Ασάνζ» (Call GVA_FreeAssange). Την επόμενη μέρα, 5η Ιουνίου, πάντα στη Γενεύη, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια, σε κεντρικότατο χώρο, του γλυπτού του Νταβίντ Ντορμίνο με τίτλο «Έχετε τίποτε να πείτε;», που αποτελείται από ολόσωμα αγάλματα των Εντουαρντ Σνόουντεν, Τζούλιαν Ασάνζ και Τσέλσυ Μάνινγκ.