Latest Posts

Στη Σαουδική Αραβία οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας – The Press Project – Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση

- Advertisement -

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μεταβαίνουν σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, γνωστός για την ρήση «θα ματώσουμε για σας» προς αμερικανό ΝΑΤΟικό στρατηγό. 

Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία, τρεις μέρες μετά την τετραμερή Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που έγινε στην Πάφο, ώστε να υπογράψουν τάχιστα συμφωνία μεταφοράς ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στη χώρα των Σαουντ. Η υπογραφή γίνεται στο πλαίσιο όσων είχαν αποφασίσει οι δύο χώρες το 2020, επί της παρούσας κυβέρνησης, και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της πλήρους πρόσδεσης της χώρας στο Αμερικανοϊσραηλινό άρμα, και μάλιστα με πολιτικά και στρατιωτικά επιθετικό χαρακτήρα, καθώς είναι σαφές κατά ποίου θα στραφούν οι πύραυλοι που «δανείζονται» οι Σαουδάραβες από την Ελλάδα, αφού κύριο εχθρό τους θεωρούν το Ιράν, όπως το θεωρεί και το Ισραήλ. 

Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot PAC-3, που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και μαζί την αποστολή ελλήνων χειριστών για να εκπαιδεύσουν στη χρήση τους τους σαουδάραβες στρατιωτικούς. 

Η Ελλάδα επί Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πραγματοποιήσει σειρά τέτοιων κινήσεων, που εμφανίζουν καθαρά τις αλλαγές στην πολιτική της χώρας και οδηγούν, ακόμη βαθύτερα, και στην παράδοση της στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέα πεδία. Σαουδική Αραβία και Ελλάδα οργάνωσαν πρόσφατα και κοινή αεροπορική άσκηση, με την συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα, η βάση της οποίας εξοπλίζεται και οργανώνεται με το βλέμμα στο Ιράν. 

Θυμίζουμε ότι την τετραμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ -ΗΑΕ, στην Πάφο,  με θέματα ενέργειας και αμυντικά στην ατζέντα, ακολούθησε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, με κοινό αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αφορμή την επίσκεψη, ο κος Δένδιας αποπειράθηκε να μειώσει τις εντυπώσεις από το «ξέσπασμά» του στην Άγκυρα, τουιτάροντας την «απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» στην οποία βρίσκεται. Ωστόσο, δημοσιεύματα του φίλα προσκείμενου στον Κυριακή Μητσοτάκη Τύπου ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες (εσωκομματικής) αμαύρωσης του υπουργού Εξωτερικών, καταγράφοντας ουσιαστικά την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ. 

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η κυβέρνηση υπέγραψε με το Ισραήλ την μεγαλύτερη έως σήμερα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού. Η είδηση, που δημοσιοποιήθηκε πρώτα από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και όχι από ελληνική επίσημη πηγή, καταγράφει την υπογραφή συμβολαίου ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων με την Ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd., η οποία θα προμηθεύσει στην Ελλάδα όλο τον εκπαιδευτικό στόλο της πολεμικής αεροπορίας, αναλαμβάνει τη συντήρηση αυτού του στόλου για μία 20ετία, και θα έχει την πλήρη ευθύνη κέντρου εκπαίδευσης για την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Τα «απόνερα» της επίσκεψης Δένδια στην Τουρκία και η Σύνοδος της ΕΕ

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα είχε ως στόχο να εξυπηρετήσει την Τουρκία και να αποφευχθεί, και πάλι, η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, από την ΕΕ, το συμβούλιο της οποίας ενημέρωσε για την επίσκεψη του ο Νίκος Δένδιας, ουσιαστικά βοηθώντας στη βελτίωση των συνθηκών για την Τουρκία, στην οποία η ΕΕ δεν επέβαλε ποτέ το παραμικρό ακόμη κι όταν παραβιάζονταν καταφανώς διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο χώρας μέλους της, της Ελλάδας. Η μετοχή της Ελλάδας στις διμερείς πολιτικές διαπραγματεύσεις, βάζοντας στην άκρη όσα προβλέπουν διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, και με τη δημόσια παραδοχή Δένδια για ύπαρξη στρατού στα νησιά της μεθορίου, αποτελεί πλήρη αλλαγή της σταθερής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά που ακολουθούσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1978. Διμερής Διάλογος εφ’ όλης της ύλης δεν υπήρξε ποτέ αποδεκτός, διότι στην ουσία βάζει στην άκρη, και εις βάρος της Ελλάδας, τις συνθήκες και συμφωνίες που ορίζουν τις σχέσεις των δύο κρατών. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιδιώκει, όπως φαίνεται, να υπενθυμίσει στους εταίρους της ΕΕ, ότι ο δρόμος της Άγκυρας για τις Βρυξέλλες υποχρεωτικά περνάει από το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου ειδικά σε θέματα που αφορούν δύο μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο.

Μία ακόμη παράμετρος της «έκρηξης Δένδια» είναι η άμεση τηλεφωνική παρέμβαση, στο έλληνα ΥΠΕΞ, από τον αμερικάνο ομόλογο του, Άντονυ Μπλίνκεν, ο οποίος ενημέρωσε τον κο Δένδια ότι θέλει να επισκεφθεί την Αθήνα για την υπογραφή νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ- Ελλάδας, η οποία να έχει πενταετή διάρκεια. Οι δύο πλευρές συζητούν ώστε να βρουν τις κατάλληλες ημερομηνίες για την κατά το δυνατόν γρηγορότερη επίσκεψη. 

Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο κος Μπλίνκεν είναι σε ανάλογη επαφή και με την τουρκική πλευρά. 

Πηγή

Latest Posts

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.