Εκτός ελέγχου περιγράφεται η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της βόρειας Εύβοιας, όπου δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη κυρίως με επίγειες δυνάμεις, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης επιχειρούν εκεί ελάχιστες εναέριες δυνάμεις. Κατά τις πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, πλήθος κατοικιών έχουν καταστραφεί από την φωτιά.

Τις τελευταίες ώρες, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Αννης, με το 112 να ανακοινώνει ακόμα εκκενώσεις για Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Κεραμεία και Αγκάλη.

«Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν, η φωτιά θα σταματήσει στο Αιγαίο» δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης της Αγίας Άννας σε τοπικό μέσο, μία δήλωση ενδεικτική της κατάστασης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τη μία πλευρά, η μάχη δίνεται στις ζώνες προστασίας που επιχειρούν να στηθούν κοντά στις Κεχριές, όπου έφτασε η φωτιά, ενώ από την άλλη, το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, πάνω από το χωριό Σκεπαστή προς το χωριό Αμέλαντες. Νωρίτερα, το πύρινο μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί επεκτάθηκε στην περιοχή, ενώ οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή είναι συνεχείς.

Εκείνο που πρέπει να τονισθεί και προκύπτει από πλήθος καταγγελιών, και από την πλειοψηφία των παρεμβάσεων πολιτών σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, είναι πως στη νπεριοχή βρίσκονται από ελάχιστα εώς καθόλου πτητικά μέσα πυρόσβεσης, ενώ στις επικρίσεις αυτές επιχείρησε να απαντήσει εμμέσως και ο πρωθυπουργός νωρίτερα, δηλώνοντας πως δεν μπορούν τα μέσα πυρόσβεσης να βρίσκονται παντού ανά πάσα στιγμή.

Πάντως, αρκετά είναι και τα πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση που έχουν κάνει αντίστοιχες καταγγελίες. Νωρίτερα, έκκληση να σταλούν εναέρια μέσα έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ καταγγελία για την άνιση μάχη που καλούνται να δώσουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έκανε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

*φωτογραφίες και βίντεο: Alexandros Gasteratos / TPP (χωριό Κουρκουλοί)