Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις χθες το απόγευμα χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους ενάντια στον «υποχρεωτικό εμβολιασμό». Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, υπήρξαν και αρκετοί διαδηλωτές που τάχθηκαν εναντίον του εμβολίου γενικότερα και όχι μόνο κατά των μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες για την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένους κλάδους. Μέρος των χθεσινών συγκεντρωμένων είχαν θέσει επισήμως στο κάλεσμά τους το ζήτημα της συνταγματικότητας των υποχρεωτικών εμβολιασμών και της ελεύθερης επιλογής. Αξίζει να σημειωθεί η στάση της αστυνομίας, που επιστράτευσε κατά βάση μέλη του σώματος ΟΔΟΣ και όχι ΜΑΤ, όπως συμβαίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ακόμα και σε μικρές κινητοποιήσεις.

Και στις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, ο κεντρικός τόνος δόθηκε από ακροδεξιά, θρησκόληπτα στοιχεία, με σχετικές εικόνες να φτάνουν να αναπαράγονται σε διεθνές επίπεδο. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν ελληνικές σημαίες, σταυρούς, θρησκευτικές εικόνες, ενώ ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος, το «Μακεδονία Ξακουστή» και μερικοί έφτασαν να ψέλνουν το «Χριστός Ανέστη».

Στην Αθήνα, υπήρξαν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις σε Ομόνοια και Σύνταγμα με αντίστοιχα διαφορετικά καλέσματα. Στην Ομόνοια κάλεσμα στη συγκέντρωση απηύθυνε το «Κίνημα Ελεύθεροι Ξανά» του Φαίδωνα Βοβόλη, ο οποίος σε αφίσα που υπάρχει δηλώνει πως είναι «ο μαχητικός καθηγητής Ιατρικής» και «ο μοναδικός Έλληνας με πολιτικές αξιώσεις, που καλεί τους Έλληνες να βγουν στους δρόμους απέναντι σε αυτή την υγειονομική χούντα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Το κάλεσμα του Συντάγματος αναγράφεται σε αφίσα με σύνθημα «Οχι στο υγειονομικό απαρτχάιντ», την οποία υπογράφουν η Διεπιστημονική Ένωση Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Βιοηθικής, οι Επιστήμονες για την Υγεία και την Ελευθερίας, η Φωνή Ελευθερίας και Παγκόσμιας Συμμαχίας και οι World Freedom Alliance και Contra Dystopia.

Στην Πλατεία Συντάγματος προκλήθηκε ένταση, όταν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους εμπόδισαν δημοσιογράφους να κάνουν μεταδόσεις, κάνοντας λόγο για «προδοτικά ΜΜΕ» που τους αποκλείουν.

Στην συγκέντρωση της Πάτρας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, συμμετείχαν υγειονομικοί και από τα τρία Νοσοκομεία της πόλης, καθώς και ορισμένοι εμβολιασμένοι οι οποίοι επίσης αντιτίθενται στο να καταστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός και να μπαίνουν οι συνάδελφοί τους σε άδεια άνευ αποδοχών. Σύμφωνα με το TheBest, στο στόχαστρο κάποιων από τους συγκεντρωμένους στην Πάτρα μπήκε και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, καθώς βρέθηκαν έξω από το Επισκοπείο της Πάτρας φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο. Μάλιστα τον καλούσαν να βγει στο μπαλκόνι και φώναζαν πως δεν είναι άξιος.

Φωτογραφίες Alexandros Michailidis,  Aris Oikonomou/ SOOC: