Το 2021 θα κρατήσει πολύ λιγότερο από ότι περιμέναμε γιατί μικραίνει το 24ωρο – Γιατί συμβαίνει αυτό; – magdasnews.gr


Το 2021, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι το μικρότερης διάρκειας έτος εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ο χρόνος κυλάει πλέον πιο γρήγορα, καθώς η Γη περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι έκανε τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα η μέρα να είναι πιο μικρή σε χρονική διάρκεια.

Λόγω της ταχύτερης περιστροφής του πλανήτη μας πέριξ του άξονα του, η μέση διάρκεια της μέρας φέτος αναμένεται να είναι 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από τα 86.400 δευτερόλεπτα που απαρτίζουν ένα 24ωρο, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό “Time and Date”.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, οι επιστήμονες σκέφτονται να προσθέσουν ένα ακόμη δευτερόλεπτο, έτσι ώστε τα ατομικά ρολόγια να είναι σωστά συντονισμένα στην Παγκόσμια Ώρα. Όταν η διάρκεια περιστροφής της Γης, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες αποσυγχρονίζεται από τα ατομικά ρολόγια, τότε προκύπτει η ανάγκη να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, μία διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και από τότε έχει συμβεί σε 27 έτη.Το 2020, εκτός από το ότι ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά, ήταν και πολύ ιδιαίτερο αφού καταγράφηκαν οι 28 ταχύτερες μέρες, από το 1960.

“Είναι σίγουρα σωστό ότι η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από οποιαδήποτε φορά τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι αρκετά πιθανό ότι θα χρειαστεί ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο, αν η ταχύτητα περιστροφής της Γης αυξηθεί κι άλλο, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσο αυτό θα συμβεί”, σχολιάζει μέσα στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην “Telegraph”, ο φυσικός Πίτερ Γουιμπερλέι του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Βρετανίας.

Πηγή

More Stories
Διπλό τεύχος AllStar Basket την Τετάρτη (4/11)
%d bloggers like this: