Άσκηση κατά την εγκυμοσύνη

Πολύ συχνά οι μέλλουσες μανούλες αναρωτιούνται αν πρέπει να γυμνάζονται. Τις περισσότερες φορές τους το προτείνει και ο ίδιος ο γυναικολόγος αλλά δεν ξέρουν που να απευθυνθούν.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ούτε να αναρωτιέστε πια. Οι απαντήσεις είναι απλές:

Η εγκυμοσύνη είναι μία ευλογημένη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά ταυτόχρονα και πολύ δύσκολη.

Η εγκυμονούσα, αν δεν έχει κάποιο πρόβλημα (πχ. αποκόλληση) που της απαγορεύει την κίνηση, έχει ανάγκη την σωστή για την κατάστασή της εκγύμναση.

Αυτό θα την βοηθήσει να μην πάρει βάρος, να γεννήσει πιο εύκολα στον φυσιολογικό τοκετό (μιας και η άσκηση βοηθάει το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση) και βέβαια βοηθάει πολύ την σπονδυλική στήλη που καταπονείται από το βάρος που καλείται ξαφνικά να σηκώσει αλλά και να ισορροπήσει. Γνωρίζουμε πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας καθώς και την πιθανότητας εμφάνισης ακράτειας.

Οφείλουμε να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας τη φυσική δραστηριότητα από την άσκηση.

Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς κάθε ανθρώπου μιας και είμαστε σχεδιασμένοι να κινούμαστε. Κινήσεις που κάνουμε καθημερινά, όπως το ανέβασμα σκάλας, το περπάτημα  για να πάμε στις δουλειές μας ή όταν τρέχουμε για να προλάβουμε το λεωφορείο, χαρακτηρίζονται ως φυσικές δραστηριότητες.

Η άσκηση (όχι φυσικοθεραπεία) είναι κάτι άλλο.

Είναι μια προγραμματισμένη και επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, την οποία έχει οργανώσει κάποιος με εξειδικευμένη γνώση και έχει αρχή, μέση και τέλος. Έχει σχεδιαστεί για να πετύχει συγκεκριμένο στόχο, όπου και έχει συμφωνηθεί από κοινού με τη μέλλουσα μαμά, σύμφωνα με τις δικές της προσωπικές ανάγκες. Επομένως όλοι καταλαβαίνουμε πως το να πάμε μόνες μας σε ένα κολυμβητήριο ή σε ένα γυμναστήριο χωρίς επίβλεψη από εξειδικευμένο επιστήμονα, δεν μας προσφέρει κάτι ιδιαίτερο και ίσως μερικές φορές να αποδειχθεί και επικίνδυνο.

Η συνεργασία με έναν personal trainer με εξειδικευμένη γνώση (δεν μιλάμε εδώ για φυσικοθεραπεία), είναι πολύ σημαντική για την ασφάλειά σας.

Θα σας σχεδιάσει, μια σωστή προθέρμανση πριν το πρόγραμμα άσκησης, το κυρίως μέρος, με συγκεκριμένες ασκήσεις, συγκεκριμένες επαναλήψεις (ανάλογα με το μήνα, το σωματότυπο, τις οδηγίες του γιατρού και τη γενική φυσική κατάσταση) και μια σωστή χαλάρωση μετά την ολοκλήρωσή της άσκησης. Επίσης είναι υπεύθυνος, ώστε το πρόγραμμα άσκησης να μην εμπεριέχει κίνδυνο πτώσεων και απώλειας ισορροπίας. Η τεχνική των ασκήσεων να γίνεται σωστά και με προσοχή στη αναπνοή,  να αποφεύγονται οι πολλές επαναλήψεις, καθώς και να είναι στη σωστή θερμοκρασία ο χώρος που πραγματοποιείται η άσκηση. Ο personal trainer θα σας θυμίζει επίσης να  πίνετε άφθονο νερό και θα προσαρμόζει το πρόγραμμα άσκησης σας, ανάλογα με την εβδομάδα της εγκυμοσύνης που βρίσκεστε.

Επομένως το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης είναι η σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου και η προσεκτική επιλογή ενός personal trainer με εξειδικευμένη γνώση.

Να θυμάστε ότι η άσκηση όσο ευεργετική μπορεί να γίνει, αν δεν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Εύχομαι από καρδιάς η εγκυμοσύνη να είναι εκτός από σταθμός ευτυχίας στη ζωή σας και μια ευκαιρία για εσάς να αλλάξετε τρόπο ζωής και να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss