Έρχεται ηφαιστειακή έκρηξη; Τι δείχνουν οι 18.000 σεισμοί των τελευταίων ημερών στην Ισλανδία

Ο πρόσφατος σεισμός είναι το αποκορύφωμα μιας έντονης σεισμικής δραστηριότητας εδώ και πάνω από ένα χρόνο στην σεισμογενή Ισλανδία. Μπορεί άραγε να πυροδοτήσει ηφαιστειακές εκρήξεις που «κοιμούνται» εδώ και δεκαετίες;

Τα ηφαίστεια στη νοτιοδυτική Ισλανδία είναι σιωπηλά εδώ και 800 χρόνια, αλλά η περίοδος ανάπαυσης μπορεί σύντομα να τελειώσει: Περισσότεροι από 18.000 σεισμοί έχουν συγκλονίσει την περιοχή σε μόλις κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι το πρελούδιο μιας επικείμενης έκρηξης.

Οι γεωφυσικοί και οι ηφαιστειολόγοι εκτιμούν ότι οι σεισμοί είναι το αποκορύφωμα μιας έντονης σεισμικής δραστηριότητας του τελευταίου ενός έτους και παρόλο που οι περισσότερες από τις δονήσεις διήρκεσαν μόλις μερικά δευτερόλεπτα, με ελαφριούς κλυδωνισμούς, έπληξαν τους κατοίκους στην πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ, μόλις 20 μίλια βόρεια του Χερσόνησος Ρέικιανες όπου έλαβαν χώρα.

«Οι άνθρωποι στο Ρέικιαβικ ξυπνούν και πέφτουν για ύπνο με έναν σεισμό», δηλώνει ο Θόρβαλντουρ Θόρνταρσον, καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. «Υπάρχουν πολλοί από αυτούς, και αυτό ανησυχεί τους ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό, ο κόσμος δεν πρόκειται να καταρρεύσει».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss